Mgr. Jiří Zimola

  • Z 2020
  • Nová Bystřice
  • místostarosta
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.09.2013 13:34:56

Prošustrované peníze

Prošustrované peníze

Podle nejnovějších zpráv naděje, že nám Evropský parlament povolí výjimku z pravidla n+2 a my budeme moci čerpat peníze z evropských fondů určené pro programové období 2007 – 2013 o rok déle, včera pominula.

Výbor pro regionální rozvoj Evropského parlamentu se rozhodl nevyhovět nám a jeho plenární zasedání to asi nezmění. Proč, to není předmětem mé úvahy, i když lze předpokládat, že „zlobivému dítěti“ má málokdo ochotu vyjít vstříc.

I když ale připustíme, že by nám Evropský parlament mohl vyhovět a peníze bychom skutečně mohli čerpat rok déle, není důvod k radosti. To podstatné totiž je, že k čerpání nám zbývá více než 500 miliard korun. Uvážíme-li však, že Česko bylo zatím (za pět a půl roku) schopno vyčerpat pouze nějakých 275 mld. Kč, je nabíledni, že by nám nepomohlo ani prodloužení programového období na dvojnásobek. Abychom byli spravedliví je nutno dodat, že zhruba 190 mld. bude údajně ještě zúřadováno do konce roku 2013, ale i tak zbývá vyčerpat přes 300 mld. Kč.

Můžeme se utěšovat skutečností, že náš ROP Jihozápad patří v čerpání EU fondů v Česku k těm úspěšnějším operačním programům, dokonce je druhý nejúspěšnější po ROP Jihovýchod (a to i přesto, že nám bylo vyplácení dotací svého času pozastaveno panem Kalouskem). Zatím se nám podařilo vyčerpat více než polovinu určených prostředků (asi 9 mld. Kč z 16,4 mld. Kč) a ztráta nevyčerpaných peněz nám nehrozí. Ale co je to platné, když celková situace je tak tristní.

Spílat na to, kam čerpání fondů EU dovedla pravicová vláda P. Nečase nebo, ještě lépe, politický turista Kamil Jankovský, který byl z titulu ministra pro místní rozvoj zodpovědný za koordinaci čerpání těchto fondů, už nemá smysl. Výsledky „svědomité práce“ se stranám bývalé koalice dozajisté za měsíc zúročí.

To ale problém evropskými penězi nevyřeší. Co s tím lze dělat?

Snažit se zachránit co se dá. Ne však bezhlavě. Než vymýšlet nesmyslné projekty jen proto, abychom peníze utratili, popřípadě je přihrávali strukturám, které je spíše rozkradou, to je lepší je nevyčerpat. A co jsou ty smysluplné projekty? Především tzv. tvrdé projekty v programech, které se dosud osvědčily a dokážou peníze z fondů čerpat trochu efektivněji. Jsou to např. programy zaměřené na výstavbu dopravní infrastruktury, podporu podnikání, technologického rozvoje firem a stabilizaci či růst pracovních míst. V této souvislosti myslím, že současný ministr pro místní rozvoj v demisi Lukl dělá, co může.

Pro nové programové období, které začíná v roce 2014, jsou hlavními prioritami: zjednodušení administrace a metodik čerpání fondů, stabilizace personálu pracujícího v dané oblasti na všech úrovních veřejné správy (mimo jiné přijetím zákona o státní službě) a posílení kontrolních mechanismů. V oblasti tzv. měkkých projektů bych upřednostnil spíše podporu vzdělávání na základních a středních školách, přestože právě ministerstvo školství má v této oblasti obrovské problémy.

Všechny peníze na léta 2007 – 2013 už nezachráníme, ale musíme se poučit a začít si uvědomovat, že jde o naše peníze. A hlavně musí přestat politikaření a konečně musí dojít na spolupráci všech institucí a osob, kterých se to týká. Jejich koordinace a sladění je významná role ministra pro místní rozvoj, ke které se hlásím a kterou hodlám prosazovat, pokud budu mít příležitost tuto pozici zastávat.


J. Zimola, jihočeský hejtman a stínový ministr pro místní rozvoj

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama