Mgr. Jiří Zimola

  • Z 2020
  • Nová Bystřice
  • místostarosta
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.05.2014 11:42:00

Splavnění Vltavy - pohyb malých lodí odnikud nikam s výhledem na nic

Splavnění Vltavy - pohyb malých lodí odnikud nikam s výhledem na nic

Odpověď na otevřený dopis senátora Jirsy.

Vážený pane senátore,

v otevřené odpovědi na Váš otevřený dopis z 19. května, týkající se splavnění Vltavy a prospěšnosti tohoto projektu, mohu pouze zopakovat to, co jsem řekl již několikrát, ale co zřejmě vinou nedokončeného splavnění k Vašim uším nedoplulo. Budeme-li posuzovat projekt z hlediska protipovodňových opatření a hodnotit, nakolik vyčištění koryta Vltavy zabránilo významným škodám v době povodní, musíme ocenit, že se akce uskutečnila a že například v době loňských povodní byla schopna Vltava neškodně odvést rozhodně větší množství kubíků vody. Budeme-li ale na projekt nahlížet pohledem, který je prezentován i dotačním orgánům Evropské unie a české veřejnosti, tedy splavnění Vltavy, je poctivé si přiznat, že vynaložené prostředky neodpovídají reálnému přínosu projektu. Jedná se, podle mého, o plýtvání veřejnými prostředky na ekonomicky pochybný projekt. Přiznávám, že jsem byl od začátku kritikem projektu, neboť jsem očekával, že tato má veřejná vyhlášení akcelerují snahu kompetentních orgánů, především Ředitelství vodních cest, vysvětlit veřejnosti ekonomiku celého projektu a předložit nezpochybnitelné argumenty, které by všechny odpůrce přesvědčily o smysluplnosti splavnění.

V této souvislosti považuji za úsměvnou Vaši snahu „odklonit“ problematiku financí na předchozí sociálně demokratickou vládu. Prezentuje-li se politická strana, kterou zastupujete v Senátu, snahou o šetření a zamezení nehospodárnému plýtvání finančními prostředky, očekával bych, že budete jako první volat proti tomuto projektu a nazývat ho pravým jménem. Že se tak nestalo, přisuzuji jiným důvodům, které podle hesla „bližší košile než kabát“ v danou chvíli zvítězily.

Naprosto nefér je Vaše srovnání splavnění Vltavy k jihočeskému letišti. Projekt letiště je od začátku koncipován jako projekt veřejného mezinárodního letiště, na němž budou moci přistávat letadla všech typů a velikostí a které vedle přepravy osob bude moci zajišťovat i nákladní dopravu. Jaký to rozdíl s dimenzí pro pohyb na splavněné Vltavě! Ta je totiž koncipována pro pohyb malých lodí odnikud nikam s výhledem na nic.

Vážený pane senátore a starosto Hluboké nad Vltavou, je mi jasné, že z Vaší pozice jste povinen projekt splavněné Vltavy hájit. Že se v tomto názoru neshodneme, není pro mne nic nového, ale také nic nepřekonatelného. Vážím si Vaší práce pro město i region a přeji si, aby naše výměna názoru nesklouzla na politicko-ideologickou rovinu, v níž se budeme malicherně obviňovat z věcí, které jsme ani jeden nezavinili. Pojďme se soustředit na záležitosti, které skutečně obyvatele našeho kraje trápí a které můžeme ovlivnit.

S úctou,

Jiří Zimola

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama