Mgr. Jiří Zimola

  • Z 2020
  • Nová Bystřice
  • místostarosta
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.04.2010 9:35:00

Spory se správou NP Šumava trvají už 10 let

Spory se správou NP Šumava trvají už 10 let

Spory kraje a šumavského parku o kompetence má vyřešit soud.

Jihočeský kraj chce podat návrh Ústavnímu soudu na zrušení právních předpisů. Jedná se o zrušení sedmi nařízení, kterými Správa NP a CHKO Šumava stanovila na sedmi vybraných částech území Národního parku Šumava takzvané klidové zóny. Kraj je přesvědčen, že se jedná o takové prvky ochrany přírody, jejichž rozsah jde nad rámec samotného zákona o ochraně přírody a krajiny, a to bez zmocnění daného zákonem, které by Správu k tomu opravňovalo. Tím dochází k neúměrnému omezování práv jiných osob. Zastupitelstvo věc projedná na svém řádném jednání 27. dubna 2010.

Důvod pro podání návrhu Ústavnímu soudu spočívá v nerespektování Jihočeského kraje jako instituce, která by se měla k regionálním záležitostem vyjadřovat. „Správa národního parku Šumava nerespektuje krajskou samosprávu od samého vzniku krajů. Tedy už deset let. Toto nerespektování vyvrcholilo loni, kdy Správa národního parku Šumava vydala nařízení o klidových zónách, které absolutně nebylo s námi jako s regionem projednáno. Bylo projednáno pouze s obcemi," uvedl k důvodům podání návrhu na zrušení předpisů hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola. Většina obcí vydala k nařízení o klidových zónách souhlas. Jsou ale i obce, které souhlas nedaly (např. Borová Lada a Horní Planá). „Nelíbí se nám, že Jihočeský kraj vůbec nebyl přizván k jednáním a není brán ohled na jeho názor," dodal Zimola.

Vedení jihočeského kraje dlouhodobě apeluje na Ministerstvo životního prostředí a Správu národního parku, aby bylo bráno jako rovnocenný partner v jednání. Je v kompetenci vedení kraje spravovat region a vyjadřovat se k regionálním záležitostem. Koneckonců vyjadřuje se k zásadám územního rozvoje, které jsou plně v kompetenci krajské samosprávy. „Nechceme nic jiného, než aby nás ministerstvo, potažmo Správa národního parku, už konečně začali brát vážně. Nevidíme skutečně jinou možnost jak se domoci našeho práva, které je nám soustavně upíráno, než podat návrh Ústavnímu soudu a napadnout tato nařízení. Napadnout je z procesního důvodu, tedy z toho, že nebyl brán v potaz názor regionu, názor Jihočeského kraje," upřesnil hejtman Zimola. Podle zákona o krajích (129/2000 Sb.) je kraj oprávněn vyjadřovat se k návrhům státních orgánů, které se dotýkají působnosti kraje. Státní orgány jsou povinny, pokud je to možné, předem projednat s krajem opatření dotýkající se působnosti kraje.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama