Mgr. Jiří Zimola

  • Z 2020
  • Nová Bystřice
  • místostarosta
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.08.2014 13:10:15

V Putimi odhalí první sochu vojáka Švejka v České republice

V Putimi odhalí první sochu vojáka Švejka v České republice

První sochu vojáka Josefa Švejka v České republice odhalí v sobotu 23. srpna 2014 v Putimi na Písecku. Slavnostní akt se odehraje v obci u kamenného mostu, známého z filmu Poslušně hlásím, ve 13 hodin.

„Na jaře jsme se bavili s panem starostou Matoušem o tom, že rok 2014 je rokem, kdy si připomeneme 100 let od začátku I. světové války, a že by bylo vhodné si toto smutné výročí připomenout. Než abychom si ale toto výročí připomínali nějakým pietním způsobem, tak nám přišlo docela vhodné si ho připomenout prostřednictvím vojáka Josefa Švejka, který I. světovou válku a Čechy jako takové i s jejich povahou, reprezentuje po celém světě,“ uvedl hejtman Jiří Zimola s tím, že se jedná o vůbec první Švejkovu sochu v republice. „Pokud vím, tak další takovéto sochy, či pomníky, najdeme zatím jen na Slovensku, Ukrajině či v Rusku,“ dodal.

Podle Zimoly to ale neznamená, že by se této smutné etapě lidských dějin chtěli nějak vysmívat. „Samozřejmě si dobře uvědomujeme, že I. světová válka nebyla opravdu žádná legrace, ale obrovská tragédie, která změnila osudy mnoha milionů lidí,“ dodal.

Ve vztahu k I. světové válce, jak Zimola dále uvedl, ale není známější obec v kraji ani známějšího prostého vojáka, než byl Josef Švejk. „Většina z nás zná Putim díky filmu Poslušně hlásím, kde se Švejk prochází po tamním mostě a odehrává se tu i nezapomenutelná scéna z četnické stanice,“ připomněl Zimola Švejkovu českobudějovickou anabázi.

První plány na sochu Švejka zhatily povodně

Starosta Putimi Petr Matouš řekl, že myšlenka o umístění sochy Švejka v obci vznikla už v roce 2008. Tehdy ji ale zhatily povodně, které Putim následujícího roku zasáhly. „Od té doby ale Sdružení přátel Putimi pracovalo na tom, abychom tu tuto sochu měli. A jsem rád, že jsem našel podporu na kraji, že se pan hejtman za tuto myšlenku postavil a pomohl nám ji dotáhnout až do konce,“ upřesnil.

Bronzová socha bude měřit 180 centimetrů a vážit zhruba 200 kilogramů. „Pokud jde o postavu jako takovou, vycházel její autor - jihočeský akademický sochař František Svátek, z literární ne filmové tradice,“ nastínil Matouš.

Na jejím financování, když celkem vyšla na 410 tisíc korun, se podílel Jihočeský kraj, obec Putim, Sdružení přátel Putimi včetně darů od jednotlivců a Agentura CzechTourism.

„Obci Putim v čele s panem starostou Matoušem i všem ostatním, kteří se na financování sochy Švejka spolupodíleli, chci velice poděkovat. Zároveň pevně věřím, že se díky ní rozšíří počet návštěvníků, kteří si ji do obce přijedou prohlédnout, a tím pádem i podpoří další rozvoj turistického ruchu v celém Jihočeském kraji,“ sdělil Zimola.

Odhalení sochy Švejka se uskuteční v rámci Švejkových slavností, které v Putimi v sobotu 23. srpna začínají již ve 12 hodin.

 Podrobnosti k soše Švejka + zajímavosti

*Socha dobrého vojáka Švejka je v životní velikosti cca 180 cm.

*Materiál bronz. Váha necelých 200 kg.

*Tříbarevná patina. Ta je ošetřena včelím voskem.

*Financování sochy:  410 tis. Kč celkem.

Obec Putim nejvíce proslavil Haškův román

*Vesnice se proslavila v literatuře – v Putimi se odehrává část příběhu vojáka Švejka z románu českého spisovatele Jaroslava Haška z let 1921 až 1923.

*Většina lidí zná Putim z filmu Poslušně hlásím z roku 1957.

*Scéna z místní četnické stanice s bravurním Jaroslavem Marvanem a Rudolfem Hrušínským patří k tomu nejlepšímu z celého filmu.

*Na domě, kde se scéna natáčela je umístěná pamětní deska.

*Dílo bylo přeloženo do 58 jazyků, několikrát zfilmováno i zdramatizováno.

*Je řazeno mezi TOP 20 dosavadních nejvýznačnějších knih světové literární tvorby.

* Hlavní hrdina knihy má zatím sochy a pomníky ve světě v řadě měst, například v Humenném na Slovensku, v polském Přemyšlu a Sanoku, v ruském Petrohradu, Omsku a Bugulmě, v ukrajinském Kyjevě, Lvově a Doněcku.

*Podle dostupných informací v ČR není jediná Švejkova socha, letos ji začali plánovat v Kralupech (Město Kralupy je v románu několikrát uvedeno – nejznámější větou je „Já jsem takto drogista Vaněk z Kralup.“).

Málo vídaný jev, filmová Putim je i Putim skutečná

*Málokdy se stává, aby film i reálie nesly stejný název.

*Filmová Putim je Putimí skutečnou a najdete zde několik míst objevivších se ve filmu Poslušně hlásím.

*Při příchodu Švejka do vesnice okolo rybníka si můžete všimnout putimské kostelní věže v pozadí. Natáčel se zde také záběr s babičkou, jak dává Švejkovi bramboračku. Naleznete zde i filmovou policejní stanici, ve skutečnosti jde o soukromý domek. Poznáte jej podle pamětní cedule připomínající natáčení, i hezkou repliku historické cedule C.K. policejní stanice.

*Přímo naproti stanici, což souhlasí i s prostřihem ve filmu, je kamenný most, přes který Švejk přechází.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama