Mgr. Jiří Zimola

  • Z 2020
  • Nová Bystřice
  • místostarosta
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.02.2012 12:24:07

Žádáme premiéra o záruky, že nedojde k devastaci Budvaru

Žádáme premiéra o záruky, že nedojde k devastaci Budvaru

Otevřený dopis hejtmana Jiřího Zimoly premérovi Petru Nečasovi.

Vážený pane premiére,

již několik týdnů sleduji se vzrůstajícím neklidem, a to nejen jako člen dozorčí rady Budvaru, ale zejména jako hejtman Jihočeského kraje, na jehož území se tento významný a stále ještě, navzdory přání mnohých, prosperující státní podnik nachází, dění v pivovaru Budvar. Neskrývám své znepokojení nad formou nenadálé tak zvané ministerské kontroly, kontroly bez zákonem stanoveným vymezením rozsahu, která byla příčinou následných spekulací o možném odvolání současného ředitele Jiřího Bočka. Rozhodně nezpochybňuji právo státu, potažmo Mze, formou kontroly dozorovat chod ve významném, státem vlastněném podniku, nicméně tato kontrola by jako každá jiná měla splňovat jisté náležitosti a proto události posledních dnů v Budvaru nelze vnímat jako krok věcný, ale naopak jako silně negativní signál, jímž dochází k významnému poškozování jména společnosti.

Budvar zaměstnává stovky lidí v našem kraji a další tisíce jsou na něj navázány v dalších dodavatelských odvětvích. Podnik dlouhodobě dosahuje vynikajících ekonomických výsledků. Budvar je pro Jihočeský kraj a České Budějovice, ale vlastně pro celou Českou republiku jedním z klíčových podniků. Proto jakékoli kroky, které ohrožují jeho budoucnost a přeneseně i budoucnost lidí v něm a pro něj pracující, jsou pro vedení Jihočeského kraje zcela nepřijatelné a je naší povinností udělat vše, co ze svých pozic můžeme, abychom podobnému scénáři zabránili.

Chci Vás proto, vážený pane předsedo Vlády ČR, požádat o odpověď na dotaz, zda vláda pod Vaším vedením připravuje transformaci či dokonce prodej národního podniku Budvar? Chci se Vás zeptat, zda současné, ministrem zemědělství Bendlem činěné kroky, spočívající v přípravě na odvolání ředitele pivovaru Bočka, schvalujete a zda si uvědomujete, jaké nenapravitelné škody může změna ve vedení podniku českému státu přinést? Vyzývám Vás, abyste zastavil všechny tyto nebezpečné tendence a abyste se tak osobně zasadil o stabilizaci situace v národním podniku Budvar.

Sděluji Vám současně, že jsem inicioval přípravu návrhu zákona, který by měl zakázat Budvar privatizovat. Uvědomuji si přitom, že s ohledem na všechny souvislosti se takový zákon může ve své podstatě stát věcně neúčinným. Vím, že si to uvědomujete i Vy a tím razantněji se postavíte za okamžité ukončení nepřípustných turbulencí v „kauze Budvar“.

S úctou
Jiří Zimola
hejtman Jihočeského kraje
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama