Mgr. Jiří Zimola

  • Z 2020
  • Nová Bystřice
  • místostarosta
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.08.2010 12:30:59

Zimola: Před problémy s regulovaným nájemným nesmí vláda zavírat oči

Zimola: Před problémy s regulovaným nájemným nesmí vláda zavírat oči

Reálně hrozí, že Štrasburský soud přizná žalobcům z řad majitelů domů určité kompenzace.

Některá média dnes uvádějí, že Štrasburský soud pro lidská práva, kam se před časem obrátili někteří vlastníci domů s žalobou proti České republice pro domnělé škody způsobené regulací nájemného, začal zjišťovat výši těchto škod.

Česká strana sociálně demokratická konstatuje, že to byla pouze ona, která od roku 1990 přinesla jediný zákon o postupné deregulaci nájemného, jehož účinnost v současné době končí. ČSSD současně navrhovala úpravu pro tzv. standardní období, tedy normu, podle které se budou do budoucna řešit případné spory o výši nájemného mezi nájemníky a pronajímateli.

Ani Topolánkova vláda, ani vláda premiéra Jana Fischera ovšem tuto normu sněmovně nepředložila a programové prohlášení současné vlády nic o úpravě nájemného neuvádí.
Upozorňujeme na skutečnost, že přijetí trvalé úpravy nájemného je dnes úkol velice významný. Jde o to, aby soudy v případně sporů o výši nájemného - když pronajímatel bude namítat, že smluvené nájemné nestačí krýt náklady na provoz domu - měly jasnou a konkrétní normu, jak se má tato situace řešit.

Nečinnost vlády v této situaci hrozí tím, že Evropský soud pro lidská práva bude konstatovat, že situace v nájemném je v naší republice legislativně nedořešena a přizná žalobcům určité kompenzace.
Vyzývám proto ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského, aby tuto situaci bezodkladně řešil. Jsem připraven okamžitě předložit své návrhy a s ministerstvem spolupracovat. Pokud však ministr a tato vláda reagovat nebudou, jsou poslanci ČSSD připraveni okamžitě předložit návrh příslušného zákona. Jen tak můžeme zajistit rozumnou úpravu nájemného v České republice a nedopustit jakákoliv rizika, že budeme odsouzeni ke kompenzacím.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama