ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.11.2011 20:18:00

Je potřeba podporovat speciální pedagogy a vážit si jejich práce

Je potřeba podporovat speciální pedagogy a vážit si jejich práce

MŠMT nechce rušit speciální a praktické školy, ani zařízení náhradní výchovy.

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy neplánuje rušení speciálních a praktických škol, ani ústavů náhradní výchovy. "Se školami i těmito ústavy rozhodně nadále počítám a práce zdejších zaměstnanců si velice vážím," říká ministr Josef Dobeš.

 Média v souvislosti se strategií vzdělávání dětí ze sociálně vyloučených lokalit spekulují o zániku speciálních a praktických škol. „Nic takového se nestane. Jsem hrdý na to, že tu máme tradici, která je ojedinělá v Evropě. Máme tu odborníky, kteří umí pracovat s handicapovanými dětmi. Co je třeba říci, co musíme udělat v souladu s dokumentem úřadu vlády, je to, že se do praktických škol nesmí dostávat děti, u kterých není mentální postižení. Za druhé je třeba uvést, že síť praktických a speciálních škol je stejně široká jako u všech ostatních typů škol, nepochybně proto musí dojít k optimalizaci, ale je potřeba dávat podporu speciálním pedagogům a vážit si jejich práce," dodává ministr.

  Obavy z možného zrušení vyjádřili také ředitelé zařízení náhradní výchovy, kam patří například diagnostické a výchovné ústavy, dětské domovy či dětské domovy se školou. Na MŠMT jejich dotazy tlumočili zástupci Asociace náhradní výchovy. "V rámci nutné optimalizace jsme ředitele vyzvali k určitým úsporám, ale rozhodně nechceme zavádět taková opatření, která by pro tyto ústavy byla likvidační. Zachování kvalitní péče o děti je u nás na prvním místě," vysvětluje náměstek Ladislav Němec. Úspory v konkrétních zařízeních náhradní péče lze projednat s ředitelkou Odboru speciálního vzdělávání, prevence a institucionální výchovy Renatou Ježkovou.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama