ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.07.2011 10:27:00

O státních maturitách je třeba jednat, ne dělat politická gesta

O státních maturitách je třeba jednat, ne dělat politická gesta

Reakce ministra Dobeše na návrh změn ve státních maturitách.

Důrazně se musím ohradit proti tvrzení kolegyně Putnové, že ministerstvo školství zaspalo při přípravě projektu státních maturit. Současný model schválili v roce 2008 po více než deseti letech váhání poslanci a tehdy pro něj zvedli ruku i někteří poslanci dnes zařazení do klubu TOP 09 a Starostů. Jde navíc o čistě odbornou záležitost a odmítám přihlížet tomu, jak si maturitní zkoušku jednotlivé politické strany a hnutí půjčují pro zviditelňování své činnosti. Vyzývám tedy všechny poslanecké kluby i jejich členy, abychom společně rozvinuli odbornou diskusi nad budoucí podobou státní maturity a ne si prostřednictvím médií vyměňovali politická prohlášení.

 Když v roce 2008 předkládal do Poslanecké sněmovny koncept státních maturit tehdejší ministr Ondřej Liška, v médiích se objevovala tvrzení o jejich potřebnosti. Již tehdy se ale řešila finanční a administrativní náročnost, obě jsou terčem kritiky dodnes. Po mém příchodu na ministerstvo se podařilo zjednodušit administrativu a ušetřit desítky milionů korun při samotné realizaci prvního ročníku státní maturity. Přesto jsem si vědom toho, že je na konceptu co měnit, a proto se tímto tématem i nadále s kolegy zabýváme.

  Na druhou stranu mne těší, že ve vystoupení docentky Putnové zaznělo několik návrhů, které jsou již zapracovány do připravovaných právních předpisů, které pro příští rok státní maturitu opět o něco polidští. Rozhodně jsem ale přesvědčen, že tyto návrhy mají zaznívat u jednacího stolu a ne na tiskových konferencích politických stran. Ostatně odborná diskuse nad počtem verzí maturitní zkoušky, nad podobou didaktických testů nebo nad technickým zajištěním zkoušek je mou prioritou. Varuji však před nekoncepčností, neuváženými zásahy a populismem. Zahráváme si zde totiž s něčím, co má velkou cenu; s důvěrou učitelů a prestiží maturity jako takové.

  Požádal jsem dnes koaliční kolegy, aby podpořili návrh novely školského zákona. Jsem totiž přesvědčen, že školy, učitelé i žáci potřebují stabilitu. Současnou, byť ne zcela dokonalou podobu maturit, je proto třeba. V tomto období nedělejme prosím politická gesta, ale u společného stolu jednejme tak, aby naše kroky směřovaly k pozitivní změně českého školství. Zároveň za tu dobu získáme zkušenosti z elektronického testování žáků základních škol, které budeme moci po vypršení platnosti aktuálních smluv uplatnit i v maturitních ročnících. Již několikrát jsem deklaroval, že elektronizace maturit je cestou, kterou je ministerstvo pod mým vedením rozhodnuto jít.

  Josef Dobeš,
  ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama