ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.08.2010 13:52:06

Setkání ministra školství

Setkání ministra školství

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Josef Dobeš jednal 6. srpna se zástupci rodičů z Výboru na obranu rodičovských práv (VORP), kteří podepsali petici proti nové příručce pro sexuální výchovu na základních školách.

Diskuzi na téma výuky sexuální výchovy na základních školách považuje ministr Dobeš za důležitou. Při dnešním setkání ocenil zájem rodičů aktivně se podílet na vzdělání a výchově jejich dětí. „Vážím si této aktivity a její zástupce považuji za zodpovědné rodiče,“ uvedl Dobeš.


Během hodinové schůzky ministr vyslechl všechny argumenty, které mají petenti proti kritizovaným pasážím příručky. „Shodli jsme se na tom, že jednotlivé metody sexuální výuky budou předem konzultovány s rodiči, kteří tak budou přesně vědět, co a jakým způsobem se jejich dítě na toto téma ve škole učí. Zároveň se však domnívám, že poskytnutí informací přiměřených věku dítěte je povinností školy a nárokem školáka. Téma sexuální výchovy není výjimkou,“ řekl po jednání Josef Dobeš, který se před týdnem na stejné téma sešel i s pražským arcibiskupem Dominikem Dukou. Společně se shodli na tom, že by se sexuální výchova mohla zasadit do širšího a komplexnějšího pojetí.

Po dnešním setkání se zástupci VORP ministr Dobeš dále uvedl, že o zrušení Doporučení k realizaci sexuální výchovy v základních školách neuvažuje. Z ministerského webu ale bude stažena autorská příručka pro učitele, která obsahovala kontroverzní pasáže. Ministr Josef Dobeš také rozešle všem ředitelům základních škol doporučení, aby při výuce sexuální výchovy plně respektovali přání rodičů.

MŠMT již dříve na svých webových stránkách informovalo, že nově nezavádí ani problematiku sexuální výchovy, ani samostatný předmět „Sexuální výchova“ a ani nerozšiřuje současný obsah vzdělávání na základních školách. Témata sexuální výchovy jsou v Rámcovém vzdělávacím programu pro základní vzdělávání (RVP ZV) již obsažena, a to od roku 2004, kdy byl RVP ZV po obsáhlé veřejné diskusi schválen.

Čtěte více informací k sexuální výchově na webu MŠMT.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama