ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.06.2010 9:33:00

Trojkoalice se shodla na sloučení rad ČT a ČRo

Trojkoalice se shodla na sloučení rad ČT a ČRo

Zástupci VV, ODS a TOP 09 jednali o kultuře a školství. Ze společné schůzky vzešlo několik shod.

Na jednání kulturní komise se zástupci shodli například na podpoře mecenášství nebo na převedení agendy cestovního ruchu na Ministerstvo kultury ČR, pokud se zruší Ministerstvo místního rozvoje ČR. „Shodli jsme se také na další diskuzi o redukci rad veřejnoprávních médií, tedy sloučení rady České televize a rady Českého rozhlasu," řekla Kateřina Klasnová, odbornice za kulturu za VV.

Zástupci jednali během schůzky také o změnách ve jmenování rad a shodli se na rozpracování změn ve jmenování. Dále se VV společně s ODS a TOP09 shodly na další diskuzi k úpravě majetkoprávních vztahů státu a církví.

Věci veřejné prosazují i další body v oblasti kultury, mezi zástupci ostatních stran však nepanuje shoda. Body se tak budou i nadále řešit a VV je budou prosazovat. Jedná se o daňové asignace v oblasti kultury a církví, které by podle VV měla projednávat ekonomická skupina.

„Rádi bychom prosadili zrušení takzvaného náhubkového zákona a dále prosazujeme nový zákon o audiovizi. Chceme zabránit propadu ve filmovém průmyslu, prosazujeme jeho podporu a napojení na cestovní ruch," vysvětlila Kateřina Klasnová a dodala, že VV chtějí také i uvedení památkové legislativy do souladu s mezinárodními smlouvami a větší důraz na odborná stanoviska.

VV by také rády prosadily jedno procento hrubého domácího produktu na kulturu.

Z hazardu peníze na sport

V oblasti školství projednávaly Věci veřejné několik bodů. „Věci veřejné jsou rády, že nastala shoda v podpoře základního výzkumu a podpoře Akademii věd," uvedl Josef Dobeš, odborník na školství za VV.

Zástupci se také shodli na podpoře mezinárodní vědecké konference a výzkumu. Výzkum by měl být propojen s firmami.

„Podporujeme také, aby šlo dvacet procent z daní vybraných z hazardu, což jsou zhruba dvě miliardy, na posílení sportu pod Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy," doplnil Josef Dobeš.

Neshoda padla u daňových asignací. Podle VV jsou možností financování sportu, ostatní strany jsou ale proti. „Během jednání jsme také otevřeli otázku o čerpání peněz na sport z EU do roku 2011," dodal Dobeš.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama