ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.07.2011 10:47:00

V Bavorsku se učí česky

V Bavorsku se učí česky

Setkání ministrů školství České republiky a Svobodného státu Bavorsko se uskutečnilo 4. července 2011 v Řezně.

Cílem schůzky byl podpis Společného prohlášení ministra školství, mládeže a tělovýchovy České republiky Josefa Dobeše a státního ministra pro vyučování a kultus Svobodného státu Bavorsko Ludwiga Spaenleho o zkoušce ověřující znalosti češtiny žáků bavorských reálných škol. „Tento dokument otevírá další možnosti spolupráce v oblasti školství a je důležitý pro život obou sousedních zemí, zejména pak pro mobilitu absolventů a jejich uplatnění na pracovním trhu v příhraničních regionech," říká ministr Dobeš.

  Dokument rovněž otevírá cestu pro podporu výuky českého jazyka v příhraničních regionech Bavorska, kde roste zájem o český jazyk. Díky spolupráci s Univerzitou Karlovou, Ústavem jazykové a odborné přípravy, již letos skládali studenti reálných škol v Bavorsku certifikovanou zkoušku z českého jazyka, která má mezinárodní platnost. Při příležitosti setkání obou ministrů byly rovněž slavnostně předány certifikáty o znalosti českého jazyka prvním 32 bavorským studentům.

  Ministr Dobeš navštívil v rámci své pracovní cesty do Řezna také Koordinační centrum česko-německých výměn mládeže TANDEM, které bylo zřízeno spolu s centrem v Plzni v roce 1996, a prezentuje rozsáhlé aktivity v oblasti česko-německých výměn a spolupráce v oblasti mládeže.   

  Josef Dobeš se setkal rovněž s Prof. Nekulou z Univerzity Regensburg, který reprezentuje studijní program Bohemicum. Tento program rozvíjí jak komunikativní kompetence v češtině, tak seznamuje studenty se sociokulturními aspekty a reáliemi České republiky.  Program Bohemicum je důležitou složkou studijních programů různých oborů a studenti tohoto programu jsou i letos hosty na Letních školách slovanských studií v České republice, které formou stipendia podporuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.

  Pracovní cesta pana ministra do Bavorska byla významným příspěvkem pro další rozvoj spolupráce a dobrých sousedských vztahů.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama