Mgr. Karel Krejza

  • ODS
  • Ústecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

23.09.2019 13:27:29 - Bělka

Nezávislá justice?

Proč má prezident podle Ústavy možnost zastavit trestní stíhaní? Jaký to má smysl? Vždyť to je jasný zásah do justice, která by měla být nezávislá. A pokud je udělena abolice, je to definitivní konec nebo za jaké situace by se tím soud začal znovu zabývat? Chápu, že může udělit milost, i když si myslím, že i to by mělo mít své důvody. Vy politici taky pořád mluvíte o reformě justice. Proč se s tím něco nedělo už před Babišem? A lze vůbec čekat posun k lepšímu? Já mm dojem, že to jde s justicí od 10 k pěti. Věří ji čím dál míň lidí. Soudy se hrozně vlečou a není ke všem přistupováno stejně – třeba vy poslanci máte imunitu.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

27.09.2019 9:07:12 - Mgr. Karel Krejza
 Dobrý den to je stejné jako právo prezidenta na milost. Zásah do justice to bezesporu je. Tyto pravomoci prezidenta pochází už z první československé ústavy. Nejsem sice právník, ale myslím, že po použití abolice již nemůže být ve stejném případě souzen. Nicméně premiér tu abolici může odmítnout. Před 10 lety jsem ve sněmovně nebyl, ale na pořádnou reformu justice je třeba změnit i ústavu ,a to musíte mít ústavní většinu ve Sněmovně. ODS má po volbách v plánu reformu justice, zabývá se tím kolega Pavel Blažek, ale jistě chápete, že z opozice se reforma dělá špatně. Proto budeme potřebovat Váš hlas. 
s pozdravem Krejza