Mgr. Karel Novotný, MBA, LL.M.

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,7. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

07.02.2015 12:29:43 - Ten, který volí pravidelně (Dr. Jan Hájek)

Chomutov

Pane magistře, jak jste spokojen s výsledky opakovaných voleb na Ústecku? Mně osobně především zaskočilo "slabší" ANO, Vás taky?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

10.03.2015 14:49:36 - Mgr. Karel Novotný, MBA, LL.M.

Dobrý den pane Hájku. Můj pocit či mínění je takové, že opakují-li se volby, vždy dle mého soudu přijde k volebním urnám méně spoluobčanů, důvody mohou být různé, od pocitů typu, "co zase chtějí, že tam musíme", "co zase otravujou", "a't nám už dají pokoj" , "jednou už jsem volil a to stačí",atd. Obecně na druhý "pokus" přijde ve valné většině méně lidí. Prostě je to i o lidské občanské (ne)poslušnosti či revoltě.

Všimněte si, kde se volby opakují. Většinou tam, kde jde o sociálně slabší regiony, tudíž může docházet k ovlivňování "voličstva" přes různé typy bonusů, od peněz počínaje přes různé typy loterií konče a nejenom ty.

Což už nemá s demokratickými prvky voleb nic společného.

A co se druhé části Vaší otázky týká. Upřímně řečeno - každé hnutí, pokud chce působit v delším horizontu na politické scéně, se musí chtě/nechtě, změnit na politickou stranu. A každé politické hnutí či strana nově založená nemá historii, tudíž vše nové je pro občany zajímavé, zvláště když se to umí marketingově "prodat". Jenže, jak jde čas, tak se tvoří historie, historii vždy tvoří lidé a pak už v  té historii dochází k běžným mezilidským vztahům, příběhům, které mohou a vždy také to tak je, dané hnutí či stranu tu a tam poškozovat v očích lidí. Je to stále dokola a poslední poznámkou v této věci jest - mám rád zavedené značky, protože vím, co od nich mohu očekávat. Nejenom v politice!

Hezký zbytek dne.