Mgr. Karel Novotný, MBA, LL.M.

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,7. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

13.01.2013 20:15:50 - Áda38

Kdy se budeme mít na Mostecku dobře?

můžete mi zodpovědět dotaz, kdy se budeme mít na Mostecku dobře? Díky

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

06.04.2013 16:23:33 - Mgr. Karel Novotný, MBA, LL.M.

Tuto otázku jsem dostal nedávno. A pravdou je, že jí dostávám od spoluobčanů na Mostecku dost často.

Obvykle odpovídám takto:

Lépe bude, až si vlády v Praze všimnou, že Mostecko je rovnocennou částí České republiky.

Ono je hezké napsat do Politiky územního rozvoje ČR, že se Mostecku přiznávají parametry „specifické oblasti“ a označuje se jako „Specifická oblast 05“, že se definují úkoly pro plánování, ale to nestačí, toho se u nás na Mostecku nenajíme. Kvůli tomuto podivnému označení, lidi mít práci nebudou. Ono to totiž nemá žádný dopad do činnosti ministerstev. Podivné je, že součástí této lokality není Litvínov. Stát asi počítá s tím, že vše vyřeší pan starosta a dnes nezávislý (dříve člen ODS, pak VV) poslanec a úspěšný politický “byznysmen“ z Litvínova.

A cože to bylo a jest definováno v tomto dokumentu?

Definováno bylo, že je na Mostecku několik tzv. vyloučených lokalit s problémovým obyvatelstvem.

To je tedy objev hodný Kryštofa Kolumba.

Za problematická jsou považována některá sídliště, například i sídliště v Mostě.

V nezaměstnanosti jsme stále na předních příčkách neoblíbeného žebříčku. Investoři nechtějí nebo nemohou investovat.

A Praha, ta nás asi nemusí řešit. Je to sice jen něco přes 90 kilometrů, ale postoj je stejný, jakoby jsme bydleli někde na Měsíci.

A kdy tedy bude lépe? Až si vedení státu uvědomí, že musí řešit všechny částí naší země. Až si hlavy pomazané uvědomí, že je třeba využívat všechny části naší země, ne jen z pohledu několika extrémistů, kteří v dané části země ani nežijí, ale vynucují si jejich pravidla.

Navíc nám zde škodí i pravidla existující zbytečně dlouho, ačkoliv již dávno ztratila smysl.

Když chce někdo v souladu s bezpečnostní strategií státu a aktualizací Státní energetické koncepce pokračovat v těžbě hnědého uhlí a chce po více než dvaceti letech, aby se znovu vyhodnotily limity, tak to nejde, Praha je proti.

Když chtějí politici z Mostecka řešení vyloučených lokalit – nic.

Když je požadavek na podporu tvorby pracovních míst – opět nic.

Říkal jsem to již několikrát a budu to říkat znovu a znovu. Musí být aktivnější voliči, musí lépe zvažovat, komu dají svůj hlas. A znovu říkám, nebude – li Praha činit potřebné kroky, nezbude obyvatelům Mostecka nic jiného, než vyrazit do Prahy. Příště nás bude víc.

Čekáte, zda zmíním znovu klacky a hole?

Samozřejmě, že byť to je míněno jako synonymum, tedy obrazně, že jde o nadsazování, přehánění – myšleno tím ony zmíněné klacky a hole, znovu tento parametr musím zmínit. Vy v Praze si musíte uvědomit, že vše má své meze, a může teoreticky nastat situace, kdy obyčejný občan nebude mít jiné řešení pro svou životní situaci. A tento stav žádný politik a veřejný činitel přece nechce a nemůže připustit.

Takže, kdy bude lépe?

Až budou lidé vice chodit k volbám, až budou lidé důrazněji tlačit politiky k plnění slibů. Až si lidé aktivně budou všímat, co se děje kolem nich a nebude jim vše jedno. Až se nenechají oblbovat jednotlivci a sdruženími, které tvoří pár jednotlivců.

Snad se toho také dočkám.