Mgr. Karolína Peake

  • LIDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,76. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.04.2012 17:51:00

Zákon nastaví pravidla lobbingu

Zákon nastaví pravidla lobbingu

Vláda uložila místopředsedkyni vlády Karolíně Peake vypracovat návrh zákona o lobbingu.

Kabinet Petra Nečase souhlasil na svém dnešním jednání s návrhy na další postup ve věci regulace lobbingu. Návrh by měl být vypracován do 30. srpna letošního roku.

„Cílem by mělo být oddémonizovat legální lobbing, vytlačit ten neférový na okraj a vytvořit legislativní stopu lobbingu v dokumentech,“ uvedla po jednání vlády vicepremiérka Karolína Peake. Zákon má mimo jiné vymezit pojmy jako lobbing, lobbistický kontakt a lobbistu.

Návrh tohoto zákona má být nyní vypracován v několika různých variantách, ze kterých následně vláda vybere. Rozhodovat bude například o procesech, na které by se měla regulace vztahovat, a to buď pouze na legislativní proces, nebo i na proces rozhodovací, jehož výsledkem jsou dokumenty plánovací, koncepční nebo strategické povahy.

Zabývat se bude také tím, kdo bude moci být označen za lobbovaného. Jedna varianta počítá například s poslanci, senátory, členy vlády a další vysoké úředníky, jiná počítá navíc i se zástupci samospráv.

Oznamování schůzek s lobbisty nebude nutné

Jedna z předkládaných možností zahrnovala také zavedení oznamovat schůzky s lobbisty. Tuto variantu ale ministři odmítli a vykazování podobných setkání zákon obsahovat nebude.

V návrhu bude vypracována i otázka dohledu nad lobbisty. Bude tak řešit, jakým způsobem bude kontrola lobbingu probíhat, a to včetně stanovení konkrétního kontrolního orgánu.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama