Mgr. Kateřina Valachová, Ph.D.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

31.03.2021 17:08:00

Byli jsme příliš ambiciózní a příliš rychlí

Byli jsme příliš ambiciózní a příliš rychlí

Projev na 9. schůzi Senátu dne 31. března 2021 k návrhu změny zákona občanský soudní řád, exekuční řád.

Děkuji, pane předsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych vám představila poslaneckou iniciativu, která se týká tří věcí. Všechny souvisí s aktuální covidovou situací. První je zákaz mobiliárních exekucí, která by měla být zakázána do 30. června.

Druhá záležitost je uvolňování až čtyřnásobku životního minima. Z hlediska částky si představte 1x uvolnění minimální mzdy nebo 1x uvolnění minimálního důchodu v případě, kdy dojde k obstavení účtu exekutorem poté, co dlužník již splácí skrze svou mzdovou účtárnu nebo jedná-li se o důchod, ČSSZ. V obou případech se jedná o poslaneckou iniciativu, která tímto způsobem prodlužuje předchozí covidovou mimořádnou justiční legislativu, která skončila na konci ledna a na konci února.

Třetí záležitost, to je to, co naznačoval pan předsedající, vaším prostřednictvím, prodloužení startu tzv. chráněných účtů, kdy by nově chráněné účty začaly fungovat od 1. července. Tady si samozřejmě Senát zaslouží vysvětlení. Nejde o nějaké sporování nebo pokračování boje o to, jak má vypadat technologie chráněných účtů, zda je správnou cestou sněmovní nebo senátní verze, tuhle debatu jsme vedli. Ale jde o praktický dopad toho, že centrální banka, ministerstvo spravedlnosti a komerční banky dokončily rozhovory o závazných výkladových stanoviscích, protože se jedná o velkou změnu, na začátku března, konkrétně asi 3. března. Podotýkám, že předmětem těchto závazných výkladů, které jsou běžné v bankovní praxi, se staly i takové věci, jako je poplatková povinnost, nastavení poplatků nebo otázka jednoznačné identifikace chráněného účtu. Říkám to proto, že toto všechno jsou věci, které jsme měli jak sněmovna, tak Senát ve svých technologiích chráněných účtů společné. Tzn. i v případě druhé varianty bychom byli v této situaci. Měsíc samozřejmě nedostačuje, a to mě trápí nejvíc, na to, aby byli dostatečně informováni klienti, kteří mají právo z hlediska bankovní praxe být před změnami ve formě účtů a jiných podmínek informováni dva měsíce dopředu. Proto jsme zařadili s kolegy poslanci k těm dvěma věcem, které jsme dlouhodobě připravovali během zimy, také tuto třetí záležitost. Jedná se o vstřícný krok v tom smyslu, aby praxe chráněných účtů byla nastartována hladce.

Sebekriticky za sebe i ostatní poslance musím přiznat, že jsme byli příliš ambiciózní z hlediska startu chráněných účtů v průběhu prosince a ledna, kdy jsme rozhodli o startu 1. dubna, tzn. ponechali jsme bankám pouhopouhé tři měsíce na přípravu. Musím přiznat, že to byla dohoda s centrální bankou. Komerční banky navrhovaly dvojnásobnou lhůtu. Takže potud musím přiznat, že jsme byli příliš ambiciózní a příliš rychlí. A děkuji, pane předsedo, vám i kolegům a kolegyním, senátorům a senátorkám, že jste toto jednání v tomto čase takto operativně umožnili. Prosím za sebe i za předkladatele o podporu tohoto návrhu. Všechny tyto tři věci přispějí v covidové době k vyvážení práv a povinností v oblasti exekucí.

Děkuji vám za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama