Mgr. Kateřina Valachová, Ph.D.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.03.2017 20:18:00

Klíčové je, aby děti uměly plavat

Klíčové je, aby děti uměly plavat

Více než třicet dětí ze základních škol Košetice a Hořepík (Pelhřimovsko) dnes podpořila ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová během jejich kurzu plavecké výchovy. Ten se odehrává v krytém bazénu hotelu Srní.

„Je to možná trochu nezvyklé pořádat takovýto plavecký kurz pro děti ze třetích a čtvrtých tříd, ale na druhou stranu to má něco do sebe. Když jsem o tom před časem hovořila s panem ředitelem ZŠ Košetice Jaroslavem Skolkem, byla jsem překvapena. Ale faktem je, že než aby děti jezdily složitě desetkrát na jednu lekci od nich do bazénu v Pelhřimově, tak takovýto pětidenní intenzivní kurz je určitě lepší a pro děcka asi i celkem dobrodružný,“připomněla ministryně svůj slib, který dala při návštěvě školy na Vysočině, totiž že se za dětmi do národního parku Šumava vypraví.

Výuka plavání v českých základních školách má dlouhou tradici, kterou se podařilo udržet a v posledních letech dokonce rozvíjet. Jednou z priorit MŠMT je začlenit povinnou a tedy bezplatnou výuku plavání do tělocviku hned od následujícího školního roku. Avšak již nyní se taková výuka uskutečňuje na asi 92 procentech základních škol a to v souladu s doporučeními a metodickým pokynem ministerstva školství. Zavedení povinného plavání pro 3. a 4. třídy základních škol si vyžádá cca 100 mil Kč z rozpočtu MŠMT.

Podle ředitele ZŠ Košetice Jaroslava Skolka pořádají letos již osmý „ročník“ takto organizované výuky plavání a zatím se nevyskytly větší problémy: „U dětí to má vždy úspěch. Je to něco jiného – jsou několik dní od maminek, jedí v restauraci, všechny děti si to užívají. Pro řadu z nich je to první podobný zážitek. Taková trochu napínavá cesta do neznáma. Díky naší výborné paní učitelce Pavlíně Zajícové, která je garantem sportovních akcí na naší škole, ovšem vždycky všechno klape.“

„Z našeho pohledu je samozřejmě optimální, když má škola bazén ve vhodné vzdálenosti a plavání je rozloženo do dvou ročníků po sobě s objemem výuky minimálně dvakrát dvacet hodin,“ uvedla ministryně Valachová, avšak s tím, že tam, kde je to vhodné a ušetří to časově náročné cestování, považuje uspořádání podobné několikadenní akce za vhodné řešení. „Klíčové je, aby děti uměly plavat,“ dodala Kateřina Valachová.

3

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama