Mgr. Kateřina Valachová, Ph.D.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.05.2017 19:15:00

Nedostatek pohybu může přispět k celé řadě civilizačních onemocnění

Nedostatek pohybu může přispět k celé řadě civilizačních onemocnění

Porovnat dovednosti s ostatními neprofesionálními bikery v rámci projektu Kolo pro život, nechat své dítě vybrat si sport na náborovém festivalu či se zpotit během městského překážkového běhu.

I to si může veřejnost v letošním roce užít díky podpoře Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Na sportování veřejnosti totiž resort letos vynaloží rekordních 80 milionů korun, tedy téměř o 60 % procent více než loni.Finanční dotaci obdrží 50 žadatelů z celé řady sportovních odvětví. Mezi vybranými jsou totiž projekty malých i velkých sportů napříč všemi kraji. Ministerstvo spolufinancuje například akce ze světa stolního tenisu, atletiky, tance, orientačního běhu, cyklistiky, florbalu, biatlonu či jachtingu. Zároveň přispívá také na pohybové aktivity seniorů. Zvýšená finanční podpora má pomoci k zapojení více lidí do fyzických aktivit. Sport se totiž stává čím dál tím menší součástí života Čechů. Dle studie Eurobarometru z roku 2013 vykonává pravidelně fyzickou aktivitu pouze 5 % Čechů. Varovné však je, že více než třetina populace se vůbec nehýbe a dalších 29 % obyvatel sportuje jen výjimečně. Nedostatkem pohybu trpí také školáci. Například podle průzkumu Světové zdravotnické organizace splňuje doporučené minimum jedné hodiny fyzické aktivity denně pouze necelá čtvrtina náctiletých Čechů. I kvůli tomu patří Česká republika k zemím s největším podílem obézních lidí v Evropské unii.„Nedostatek pohybu může přispět k celé řadě civilizačních onemocněních, například cukrovce, obezitě či kardiovaskulárním onemocněním. Je naprosto nezbytné, aby se lidé začali hýbat a abychom děti i veřejnost opět dokázali přilákat na sportoviště. Věřím, že finanční podpora ze strany MŠMT k tomu dopomůže a fyzicky aktivních dětí i rekreačních sportovců díky sportovním akcím určeným veřejnosti začne přibývat,“ říká ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová.Ještě před dvěma lety MŠMT finanční podporu sportování veřejnosti v podstatě neumožňovalo. Po nástupu ministryně Valachové však byl zaveden speciální dotační program, který slouží k podpoře tělovýchovných, sportovních a turistických akcí, kampaní, testování výkonnostní úrovně a ověřování fyzické zdatnosti veřejnosti. V rámci něj tak MŠMT financuje akce s nejrůznějším provedením. Nemusí se totiž vždy jednat pouze o „závodní“ události sloužící k porovnání výkonnosti jednotlivců, ale třeba i o akce, na kterých si děti mohou vyzkoušet různé typy sportů, náborové kampaně či třeba pohybové aktivity seniorů. 

Graf - vývoj finanční podpory sportování veřejnosti na MŠMT v letech 2015-2017


*Částky jsou uvedeny v milionech Kč


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama