Mgr. Kateřina Valachová, Ph.D.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.10.2016 16:15:00

Proces nových akreditací povede ke zvýšení kvality vysokého školství

Proces nových akreditací povede ke zvýšení kvality vysokého školství

Akademický rok začal 1. října a vláda již dnes splnila svůj závazek schválit Statut Národního akreditačního úřadu pro vysoké školství. Nad jeho podobou panuje široká shoda mezi zástupci akademické obce, odbornou veřejností i sociálními partnery.

Dokument je stěžejním pro činnost úřadu a pro nový systém akreditací, který povede ke zvýšení kvality vysokého školství."Oceňuji širokou shodu mezi zástupci vysokých škol a odborné veřejnosti nad podobou Statutu, stejně jako dosavadní činnost Národního akreditačního úřadu. Jsem ráda, že se zahajuje proces nových akreditací vysokoškolských studijních programů," uvedla ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová a dodala, že o prvních akreditacích by mělo být rozhodnuto v první třetině následujícího roku. O nových tzv.

 institucionálních akreditacích by se pak mělo rozhodovat přibližně za rok. "Nová pravidla pro akreditace skýtají příležitost ke zvýšení kvality našeho vysokého školství, kterou nesmíme promarnit," uzavřela Valachová.

Statut Akreditačního úřadu upravuje nejen jeho postupy a organizace činnosti, ale také počty členů a složení hodnoticích komisí, kritéria pro naplňování Seznamu hodnotitelů pro jednotlivé oblasti vzdělávání nebo pravidla pro výběr členů ze Seznamu hodnotitelů do hodnoticích komisí a jejich odměny. Úřad zároveň zveřejnil výzvu na předkládání personálních nominací na pozice hodnotitelů, a to podle oblastí vzdělávání. Seznam hodnotitelů by měl být hotov začátkem prosince.

Zpráva je k dispozici na webu MŠMT pod odkazem: http://www.msmt.cz/ministerstvo/novinar/vlada-schvalila-statut-narodniho-akreditacniho-uradu

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama