Mgr. Kateřina Valachová, Ph.D.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.06.2017 14:51:00

Sportovním oddílům se rozdělilo už přes půl miliardy

Sportovním oddílům se rozdělilo už přes půl miliardy

Sportovním oddílům MŠMT rozdělilo už přes půl miliardy korun.

Na financování sportu dětí a mládeže byla sportovním oddílům odeslána z Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy další částka, tentokrát ve výši 253 milionů korun. Dosavadní podpora pro letošní rok už přesáhla 500 milionů korun. O zbývajících financích pro sportující děti a mládež by MŠMT mělo rozhodnout v rámci několika dnů. Před novináři to dnes oznámila ministryně Kateřina Valachová.

„Proti minulému roku to je dvojnásobek. Jedná se o financování na přímo, tedy přímé peníze na hlavu a na dítě Tímto způsobem by mělo MŠMT postupovat i v jiných programech,“ uvedla ministryně Valachová.

Byly rozděleny také peníze v rámci Programu VI určeného na významné sportovní akce, které se již konaly, nebo budou konat. Byly přiděleny dotace 78 sportovním akcím v celkové výši téměř 206 milionů korun. Plně, tedy stoprocentní částkou, jsou zafinancovány jednorázové unikátní akce schválené vládou, jedná se o Mistrovství Evropy v basketbale žen a přípravu Kontinentálního poháru v atletice. Další akce jsou financovány podle pravidel z podzimu minulého roku, která umožňují výši financování 75 %.

„Pravidla z podzimu minulého roku nedovolila vyšší financování, ale vyzvala jsem představitele sportovních svazů, pokud chtějí pořádat akci, u které jsou přesvědčeni o mimořádnosti jejího významu, musí skrze MŠMT usilovat o to, aby jim vláda přiřkla tento status a měli bezpečnou 100% dotaci,“ komentovala ministryně Valachová.

Ministryně rovněž oznámila, že je hotov program pro sportovní svazy, bude vyhlášen dnes s tím, že pravidla jsou přísnější a odpovídají změnám, které nařídila od 1. ledna tohoto roku. „Znamená to, že 90 % sportovních peněz ve sportovních svazech musí mířit na organizování sportovní činnosti a sportovní činnost. Pouze 10 % může být k režii,“ upřesnila ministryně. Svazy budou mít na podání žádosti 5 pracovních dnů a do konce června budou rozděleny finance všem sportovním svazům. „Už ve výzvě bude jasně popsáno, jak probíhá propočet a jaká jsou kritéria. To nám umožní žádosti rychleji hodnotit,“ dodala ministryně Valachová.

Ministryně také oznámila, že během června bude také zveřejněn nový investiční program, zveřejněn bude během června směrem k obcím a spolkům.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama