Mgr. Lenka Kadlecová

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.12.2015 14:42:00

Jasné NE od ženy musí být pro muže nepřekročitelným signálem

Jasné NE od ženy musí být pro muže nepřekročitelným signálem

Minulý týden jsem se dočetla, že si neuvěřitelné tři pětiny lidí, což je více než hrůzná polovina, myslí, že si ženy v některých případech mohou samy za znásilnění. Myslela jsem, že snad špatně čtu. Že jde o novinářskou kachnu, nepovedený žertík.

Další mojí myšlenkou bylo, že snad žiju v jiné dimenzi, nebo alespoň v jiném století, než jsem se domnívala. Není přece možné, aby takto smýšleli lidé v dnešní době. V době, kdy na ženy atmosféra ve společnosti až neúměrně tlačí na jejich atraktivitu a vzhled. Kdy módní diktátoři velí vypadat sexy. Kdy to po nás chtějí muži.

Výsledky výzkumu agentury Focus, který představila organizace Amnesty International říkají, že pětačtyřicet procent respondentů si myslí, že si ženy za sexuální násilí na nich mohou svým koketním chováním, třiačtyřicet procent uvedlo, že si žena znásilnění přivolala svou opilostí, o přispění z důvodu sexy a vyzývavého oblečení je přesvědčeno sedmatřicet procent lidí. Neuvěřitelné. Přece když žena řekne jasné „NE“, je to její volba a protějšek ji musí respektovat! Ať je oblečená jak chce, ať požila nad míru alkoholu. „Ne“ je prostě jasné „ne“.

Ještě více se mnou zamával argument, že ženy nemají chodit bez doprovodu nebezpečným místem. A co mají dělat, když se potřebují v pozdní večerní nebo brzkou ranní hodinu dostat do práce? Takových případů, kdy žena jen čeká osamoceně na spoj do zaměstnání, a stala se obětí násilného činu, je nepřeberně. A i kdyby šla jen z večírku – stále je to o její svobodě. Přece to automaticky neznamená: „jsem tu sama, dělej si se mnou, co chceš, patří mi to“!

Těžko se potom divit, že spousta žen znásilnění ani nenahlásí a statistiky, které mluví denně o dvou až třech znásilnění v České republice, jsou výrazně zkreslené a podhodnocené. Pokud se společnost k takovým činům bude stavět tímto způsobem, stále zde budou stovky nebo možná i tisíce žen, které si násilí na nich spáchané nechají pro sebe, nenahlásí jej. S vědomím a z obav z toho, jak o nich ostatní budou smýšlet, se za to stydí. Což následně nahrává násilníkům, kteří se mohou tak odporným způsobem chovat i nadále, když za své jednání nejsou potrestáni.

Všem, kteří takhle smýšlí, bych chtěla vzkázat – až o tématu příště budete přemýšlet, vzpomeňte si na své blízké, na své dcery, manželky, přítelkyně. Ženy, zkuste si sáhnout do svědomí a uvědomit si, že i vy se chcete líbit. Muži, vy chcete, aby se vám ženy líbily.  Neodsuzujte ostatní pro to, co na nich činí proti jejich vůli druzí. Nemohou si za to samy. Svoboda jedince končí tam, kde začíná svoboda jiného. Svoboda neomezená svobodou jiného není svoboda, ale tyranie… A v případě znásilnění to platí dvojnásob.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama