Mgr. Lenka Kadlecová

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.05.2015 13:46:00

Neznámá (ne)malá domů po Liberecku

Neznámá (ne)malá domů po Liberecku

Urputný boj proti údajné korupci a údajnému klientelismu. To byly hlavní předvolební taháky uskupení Změny v čele s jeho lídrem Janem Korytářem.

Tím samým Janem Korytářem, který nyní v pozici libereckého ekonomického náměstka a radního dal popud k práci na protikorupční strategii.

Zřejmě náhoda tomu chtěla, že pár měsíců zpětně zakládal Krajské protikorupční pracoviště (KPKP), které se nyní stalo jednou z organizací, jež na strategii bude za úplatu pracovat, respektive již pracuje. Jistě zcela náhodou je jedním ze tří pracovníků KPKP Jaroslav Tauchman, který pod rouškou „nezávislého“ protikorupčního portálu nasliberec.cz krok po kroku pracuje na pozitivním zviditelňování Změny. Že je portál hrazen z veřejných zdrojů, to snad již ani není třeba připomínat.

Co je však nového a minimálně zarážejícího, je, že KPKP pracuje na projektu, aniž by si prošlo jakýmkoliv výběrovým řízením. Prý proto, že v regionu žádná jiná protikorupční organizace, která by mohla vstupní analýzu s historickým kontextem zpracovat, nepůsobí. To zní z radnice. Jsem přesvědčena, že organizace z jiného regionu by byla daleko lepším řešením, protože by nebyla přímo dotčena žádnými svými zájmy, což u KPKP vzhledem k jeho zakladateli nelze předpokládat, a podala by tak obraz jasnější a nezaujatější. Ovšem bavme se v teoretické rovině – o existenci korupce a klientelismu je přesvědčena pouze Změna.

Ta Změna, která v tomto případě zadala zakázku přímo, bez jakéhokoliv výběrového řízení. S evidentními a prokazatelnými vazbami na KPKP. Pokud toto není tou nejjasnější ukázkou klientelismu, těžko si představit, co by jí jiného mohlo být.

Tím však překvapení zdaleka nekončí. Radnice doposud neví, kolik ji budou služby KPKP stát! Prý čeká na fakturu za první konzultaci. Netuší, v jaké bude výši... Dost dobře si neumím představit, jak bude následně proúčtována. Podle mých informací má radnice ekonomický systém, který má ochranu v podobě „několika očí“, a který faktury páruje s předem dodanými objednávkami. Právě proto, aby nemohlo docházet k svévolnému a nekontrolovatelnému proplácení libovolných faktur.

Jakým způsobem se v tomto případě tedy postup obejde? Dodatečně vytvořenou objednávkou ušitou na míru příchozí faktuře? Pak podle mě poměrně nákladný ekonomický systém ztrácí smysl.

A ještě jedna z dalších podstatných a zarážejících věcí. I jako ekonomickému laikovi je mi jasné, že základní premisou řádného hospodáře je znát cenu služeb předtím, než si je objednám. Byť podle informací libereckého náměstka primátora pro školství, kulturu, sociální věci a cestovní ruch Ivana Langra jsou náklady na celý projekt odhadovány (čtete správně, pouze odhadovány) na „pouze“ několik desítek tisíc korun, jde o peníze daňových poplatníků, kteří by se jistě měli ptát, jak je možné, že se s nimi nakládá bez jasných, dopředu daných pravidel.

Mgr. Lenka Kadlecová
Předsedkyně KVV ČSSD Libereckého kraje

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama