Mgr. Libor Michálek, MPA

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,12. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.08.2017 20:17:00

Návrh zákona o kontrole veřejných financí nesplnil očekávání

Návrh zákona o kontrole veřejných financí nesplnil očekávání

Senát včera, i díky hlasům pirátských senátorů, zamítl zákon o kontrole a řízení veřejných financí. Naštěstí.

 V podobě, v jaké do Senátu dorazil, by zákon kontrolu veřejných financí vůbec nevylepšil; naopak, nad penězi, které ve státě a samosprávách tečou, by ještě více zatemnil.

“Novela zákona by zavedla např. provádění tzv. superauditu auditním orgánem spadajícím pod ministerstvo financí,” vysvětluje senátor Ladislav Kos. “Ministerstvo financí by tak mělo zcela privilegované postavení a vykonávalo by dohled nad všemi dalšími ministry a celou veřejnou správou vůbec.” Místo nezávislého NKÚ, jehož auditní kompetence odmítl Parlament ČR rozšířit, by tak naopak dostalo zásadní kontrolní pravomoci politicky obsazované ministerstvo financí.

“Problémem je i další navýšení administrativy pro samosprávu. Zákon vůbec neřeší problém duplicity kontrol. Audit ministerstvem financí by nenahrazoval audit prováděný finančními úřady, interní audity, ani povinné postupy podle kontrolního řádu,” doplňuje Renata Chmelová, senátorka za Prahu 10.

Senátor a advokát Václav Láska upozornil i na nedostatky právní. “Návrh zákona zavádí nové pojmy, které jinde v českém právním řádu nenajdeme. Navíc operuje s definicí střetu zájmů, která je výrazně zúžená a v rozporu s evropským vzorem. A všichni víme, kdo v této zemi má největší konflikt zájmů za poslední léta.”

Pirátské stanovisko shrnuje Libor Michálek: “Návrh zákona o kontrole veřejných financí nesplnil očekávání. Neodstraňuje tzv. duplicitní kontroly, nepřináší snížení administrativní zátěže a rozmělňuje odpovědnost za nastavení procesů vnitřního řízení a kontroly. Proto jsem hlasoval pro zamítnutí tohoto návrhu a jsem rád, že Senát jako celek zákon neschválil.”

Zákon se tak vrací do Poslanecké sněmovny PČR, kde ještě mohou poslanci senátní veto přehlasovat absolutní většinou 101 hlasů.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama