Mgr. Libor Michálek, MPA

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,12. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.03.2017 13:50:00

Prezident má být příkladem odpovědného a slušného jednání

Prezident má být příkladem odpovědného a slušného jednání

Přesně rok před inauguračním projevem nově zvoleného prezidenta bude Senát projednávat návrh novely Ústavy, který předkládá senátor Libor Michálek zvolený v obvodu Prahy 2 a Prahy 3 s podporou KDU-ČSL, Pirátů a Zelených.

 „Článek 54 odst. 3 Ústavy, který prezidenta republiky vyvazuje z odpovědnosti za výkon funkce, považuji za přežitý a do budoucna nebezpečný. Navrhuji proto, aby prezident měl povinnost jednat odpovědně a důstojně,“ komentuje předkladatel hlavní bod novely.

Kromě zásadní změny v oblasti odpovědnosti prezidenta řeší novela i případy možného střetu zájmů. Stávající zákon o střetu zájmů se totiž na prezidenta republiky nevztahuje.

Předmětem kritiky byl v minulosti i článek 65 Ústavy, podle kterého nemůže Senát podat ústavní žalobu na prezidenta republiky bez součinnosti Poslanecké sněmovny. Omezení pravomocí Senátu kritizoval např. jeho bývalý předseda Petr Pithart, který novelu Ústavy z roku 2012 označil za největší historické pochybení senátorů a senátorek.

Novela může mít významný preventivní dopad

„Dnešní článek 65 Ústavy je prakticky nepoužitelný. Je složitý a nepamatuje na případy méně hrubých porušení Ústavy. Proto navrhuji institut tzv. „žluté karty“ neboli pokuty, o níž by Ústavní soud rozhodoval pouze na základě podnětu Poslanecké sněmovny, a to v případech méně závažného porušení Ústavy. Tzv. „červená karta“ by (staro)nově mohla být Ústavním soudem vystavena na základě ústavní žaloby Senátu,“ doplňuje senátor Michálek.

Novela Ústavy může mít významný preventivní dopad. Stávající děravé znění Ústavy umožňuje prezidentu republiky ignorovat slib, který dal občanům, a to bez obavy z postihu, který je prakticky neproveditelný. Reálné riziko postihu může naopak přispět k tomu, aby chování budoucích prezidentů bylo více kultivované. Novela má platit za rok.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama