Mgr. Libor Michálek, MPA

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,12. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.10.2016 9:25:33

Volby do Senátu mohou změnit poměr sil u protikorupčních zákonů

Volby do Senátu mohou změnit poměr sil u protikorupčních zákonů

Iniciativa Rekonstrukce státu zveřejnila seznam kandidátů do Senátu, kteří se hlásí k podpoře protikorupční legislativy.

Celkem 22 kandidátek a kandidátů plně podporuje 3 klíčové normy, které mají prostor pro korupci omezit.

Jedná se o:

1) posílení pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu (dále jen „NKÚ“), aby si mohl posvítit i na státem ovládané společnosti

2) odpolitizování dozorčích rad státních podniků a státem ovládaných společností resp. transparentní výběr jejich členů

3) zabránění „vykuchání“ zákona o registru smluv.

Novela Ústavy rozšiřující kompetence NKÚ letos na jaře v Senátu o 4 hlasy neprošla, Senátem rovněž o 4 hlasy neprošel návrh na větší transparentnost ve státních podnicích. S převahou 5-ti hlasů naopak v Senátu prošel návrh na vykuchání zákona o registru smluv. Přestože Sněmovna nakonec tento návrh přehlasovala, nyní jsou opět snahy zákon okleštit. 

„Volby jsou příležitostí, aby se poměr sil v Senátu změnil. Apeluji na občany, kteří chtějí, aby se prostor pro korupci omezil. Společně máme šanci zákony změnit, přijďte prosím dnes nebo zítra k volbám“, vyzývá senátor Libor Michálek, který protikorupční zákony prosazuje.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama