Mgr. Lubomír Metnar

  • BPP
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.03.2019 7:36:00

Chceme být rovnocenní partneři i v technologiích

Chceme být rovnocenní partneři i v technologiích

Ministr obrany Lubomír Metnar v pátek navštívil 7. mechanizovanou brigádu „Dukelskou“ v Přáslavicích, kde diskutoval s vojáky 72. mechanizovaného praporu a 73. tankového praporu mimo jiné o modernizačních procesech a budoucích nákupech.

 Poté zavítal do státního podniku VOP CZ, s.p. v Šenově, s jehož generálním ředitelem Markem Špokem na konci ledna podepsal Memorandum o spolupráci.
V Přáslavicích šéfa resortu obrany přivítal velitel Pozemních sil AČR generálmajor Josef Kopecký a velitel 7. mechanizované brigády plukovník Jiří David. Při briefingu se ministr obrany seznámil s činností útvaru, včetně aktuálního nasazení v misích.

Prohlídka techniky

Poté se všichni přesunuli do parku vojenské techniky, kde si Lubomír Metnar prohlédl technické vybavení útvaru, mimo jiné bojová vozidla pěchoty BVP-2, systém PRAM, tanky T-72 M1 a M4CZ, platformy na vozech Tatra T-815 a další.

„Sedmá mechanizovaná brigáda je jednou z nejdůležitějších jednotek naší armády. Nová bojová vozidla pěchoty, která nyní pořizujeme, budou určena zejména pro vojáky této brigády,“ řekl ministr obrany Lubomír Metnar v Přáslavicích.

Ministerstvo obrany již oslovilo potenciální dodavatele více než 200 pásových bojových vozidel pěchoty (BVP) v sedmi modifikacích za více než 50 miliard korun. Před několika dny jim zaslalo výzvu, aby projevili předběžný zájem o účast v tendru. Na konci března se zástupci obrany s firmami sejdou a seznámí je s kompletními parametry veřejné zakázky, například kolik lidí mu být stroje schopné přepravit nebo jaký je požadavek na výzbroj. Na nabídky pak bude ministerstvo čekat do konce června. Podle ministra obrany by k podpisu smlouvy mělo dojít v září.

Odhodlání udržovat krok s aliančními partnery

„Aliančním parterům ukazujeme odhodlání udržovat s nimi krok a být rovnocennými partnery nejen s ohledem na výcvik vojáků, ale i co se týče nejmodernějších technologií,“ konstatoval Lubomír Metnar. Vojákům z Přáslavic poté poděkoval za to, že tak starou techniku jsou při nedostatku náhradních dílů schopni servisovat, udržet v provozu a cvičit s ní.

Jelikož modernizační projekty a nákupy jsou úzce spjaté se státním podnikem VOP CZ, s.p., zejména s ohledem na plánované akvizice na pořízení nových bojových vozidel pěchoty, navštívil ministr Metnar v pátek odpoledne i tento státní podnik.

Memorandum o spolupráci

V areálu ho přivítal generální ředitel Marek Špok, který celou delegaci provázel ukázkou výrobních hal, ale i setkáním se zaměstnanci podniku. Na konci ledna ministr Metnar a ředitel Špok podepsali Memorandum o spolupráci, kde VOP CZ, s.p. bude v roli systémového integrátora českého obranného průmyslu jednat s možnými dodavateli, uzavře s každým z nich smlouvu o smlouvě budoucí a bude usilovat o maximální přenos technologie a know-how jak od dodavatelů, tak od subdodavatelů.

Cílem projektu je přezbrojit 7. mechanizovanou brigádu na moderní typ pásového bojového vozidla a tím zabezpečit zvýšení operačních schopností pozemních sil české armády a splnění úkolů při obraně státu i aliančních závazků.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama