Mgr. Lubomír Metnar

  • BPP
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.05.2019 20:33:00

Ministr Metnar udělil devět nejvyšších resortních vyznamenání

Ministr Metnar udělil devět nejvyšších resortních vyznamenání

U příležitosti Dne vítězství ministr obrany Lubomír Metnar udělil devět nejvyšších resortních vyznamenání a veterána druhé světové války podplukovníka v. v. Tichomíra Mirkoviče povýšil do vyšší vojenské hodnosti.

Slavnostního ceremoniálu se zúčastnil náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Aleš Opata, předsedkyně Výboru pro obranu PS PČR Jana Černochová, ředitel Vojenského historického ústavu Praha plukovník gšt. Aleš Knížek a další představitelé resortu obrany.

Ministr Lubomír Metnar mimo jiné řekl, že zítřejší Den vítězství patří k významným dnům našich i světových dějin, kdy si připomínáme konec nejhorší války v lidských dějinách, ale vzpomínáme také na hrdiny, kteří neváhali položit život za svobodu své vlasti. „Také proto dnes patří ocenění válečným veteránům, kteří se zapojili do odboje proti nacistickému režimu. Ale zároveň chci vyzdvihnout i odvahu dnešních vojáků - novodobých veteránů, kteří rovněž odjíždějí do zahraničních misí s vědomím, že během plnění úkolů mohou přijít o život či utrpět vážná zranění,“ uvedl ministr Metnar.

Vyznamenání převzali váleční veteráni i ti, kdo o tyto hrdiny pečují

Ocenění se dostalo i těm, kteří dlouhodobě pečují o válečné veterány, rozvíjejí historické tradice naší armády a výrazně se podílejí na budování moderních ozbrojených sil.

Kříže obrany státu obdrželi od ministra obrany například praporčík ve výslužbě Lukáš Hirka, který sloužil v české armádě od roku 2004. Účastnil se tří zahraničních operací a v roce 2012 po raketovém útoku na základnu Shank v provincii Lógar byl těžce zraněn. Jeho stav byl zpočátku velmi kritický, ale zejména díky jeho obrovské vůli a odhodlání a stovkám hodin rehabilitace udělal do dnešního dne obrovský pokrok.

Dalším oceněným byl generálmajor ve výslužbě František Štěpánek, který stál u zrodu našeho elitního útvaru české armády – 4. brigády rychlého nasazení. Této jednotce pak také velel v letech 1995 a 1996. Poté působil také jako velitel 2. armádního sboru v Olomouci, v letech 1997 až 2001 velel Vojenské zpravodajské službě. Působil také jako národní vojenský představitel České republiky na Vrchním velitelství spojeneckých sil v Evropě (SHAPE).

Zdravotní sestra v polní nemocnici

Záslužné kříže ministra obrany České republiky III. stupně byly uděleny mimo jiné Aleně Ditrichové – dlouholeté člence Československé obce legionářské, která působila jako zdravotní sestra 1. polní nemocnice a v roce 1994 se zúčastnila zahraniční mise UNPROFOR v bývalé Jugoslávii, poté působila jako dobrovolník humanitárních akcí v Makedonii a Východním Timoru. V současné době je zapojena do projektu „Péče o válečné veterány“ a jako terénní pracovnice zajišťuje válečným veteránům nadstandardní péči a pomoc.

Dalším oceněným byl praporčík v záloze Ivan Novotný, který byl vojákem z povolání v letech 1991 až 2010. Během své vojenské kariéry se zúčastnil dvou mírových misí ISAF v Afghánistánu. Je také dlouholetým aktivním členem Československé obce legionářské a podílí se na organizování vzpomínkových akcí v rámci svého regionu.

Do vyšší vojenské hodnosti byl povýšen Tichomír Mirkovič

Ministr obrany jmenoval do vojenské hodnosti plukovníka ve výslužbě Tichomíra Mirkoviče, který se zapojil do odbojové činnosti v Jugoslávii jako partyzán v 1. čs. brigádě Jana Žižky působící v rámci Jugoslávské lidově osvobozenecké armády. V roce 1946 byl propuštěn do zálohy v hodnosti poručíka. Po roce 1993 se tento hrdina aktivně zapojil do činnosti Československé obce legionářské, od roku 1999 je předsedou jednoty Československé obce legionářské v Praze 2 a v roce 2015 se stal i místopředsedou Československé obce legionářské.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama