Mgr. Lubomír Metnar

  • BPP
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.03.2020 22:41:00

Vojáci se budou moci postarat o své děti, armáda pomůže s inteligentní karanténo

Vojáci se budou moci postarat o své děti, armáda pomůže s inteligentní karanténo

Vláda dnes schválila vyhlášku, která zajistí, aby vojáci měli nárok na stejné ošetřovné jako ostatní příslušníci bezpečnostních sborů. Podle ministra obrany Lubomíra Metnara si to za své nasazení zaslouží.

 Armáda je také připravena podpořit koncept inteligentní karantény vyčleněním až 33 odběrových týmů.

Díky vyhlášce vojáci dostanou možnost zůstat doma s dítětem tak dlouho, dokud budou uzavřeny školy a dětská výchovná zařízení. Opatření se týká i pomoci postiženým.

Ministr obrany Lubomír Metnar dnes na tiskové konferenci po mimořádném jednání vlády řekl, že vojáci a vojákyně budou mít stejný nárok na ošetřovné, jako mají ostatní příslušníci bezpečnostních sborů. „Jsem přesvědčen, že si tyto stejné podmínky zaslouží,“ řekl.

Vyhláška řeší i délku ošetřovného

Cílem vyhlášky je poskytnout příslušníkům Armády ČR možnost vzít si služební volno, aby se mohli postarat o dítě mladší 13 let nebo postiženého, který je závislý na pomoci někoho jiného. Doma bude moct zůstat také osamělý voják, který má v trvalé péči dítě ve věku povinné školní docházky.

Vojáci si dosud mohli vzít volno na péči o děti maximálně na sedm dnů, v případě osamělého vojáka na 13 dnů. Změna se může dotknout až 1922 vojáků s dítětem ve školním věku do 13 let a 281 vojáků samoživitelů s dítětem ve věku mezi 13. a 15. rokem. Současně se dotkne i rodin, které pečují o dítě nebo osobu v prvním stupni závislosti. Vojáci budou v té době dostávat celý plat. Tento benefit jim dosud náležel pouze sedm dnů. Účelem dnes schválené vyhlášky je tuto dobu prodloužit na období, po které budou zavřené školy, stejně jako tuto dobu již dříve vláda prodloužila u policistů i jiných zaměstnanců.

Armáda pomůže s inteligentní karanténou

Nyní se na úrovni expertů ministerstev zdravotnictví, vnitra a obrany dojednávají detaily k zavedení inteligentní karantény. Při ní bude možné pomocí mobilů a platebních karet zmapovat pohyb nemocného. Opatření pomůže najít a kontaktovat lidi, s kterými nakažený přišel do styku. Potřeba ale bude jeho souhlas.

„Za armádu jsme připraveni podpořit tento koncept vyčleněním zdravotnického personálu. Velkou výhodou vojáků je jejich mobilita a rychlost,“ uvedl ministr obrany Lubomír Metnar. Zdůraznil současně, že armáda pomáhá všude tam, kde je třeba a bude v tom pokračovat, dokud bude třeba.

Armáda má v tuto chvíli připraveno 14 mobilních odběrových týmů, v případě potřeby může být jejich počet navýšen až na 33. Tyto týmy jsou připraveny od příštího týdne jezdit po ČR dle požadavků hygieniků.

ČR také dnes Itálii a Španělsku nabídne dodávky 10 000 ochranných obleků pro zdravotnický personál. Ministr obrany Lubomír Metnar vyloučil, že by do Itálie vyrazili čeští vojenští lékaři. „Do Itálie odjet nemohou. Jsou třeba doma. Pomáhají a budou dále pomáhat našim občanům. Armáda se na boji s pandemií výrazně podílí už nyní a přicházejí další požadavky,“ uvedl ministr obrany.

Aktuální nasazení Armády ČR:

  • V akci je více než tisíc vojáků s 200 kusy techniky. Na hranicích je 941 vojáků na více než dvou desítkách míst. Včera večer první vyslané vojáky vystřídaly čerstvé jednotky. Na Litovelsku působí téměř 100 vojenských policistů a vojáků. Zároveň je na místě mobilní ambulance a odběrové místo, kde poskytuje péči a psychologickou pomoc 12 armádních zdravotníků.
  • Při pražské ÚVN a vojenské nemocnici Olomouc jsou zřízena odběrová místa.
  • V Praze ženisté během několika hodin postavili nafukovací halu pro dekontaminaci sanitek záchranné služby.
  • Od počátku krize vojáci zajišťují rozvoz zdravotnického materiálu do a ze skladů Správy státních hmotných rezerv.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama