Mgr. Lubomír Metnar

  • BPP
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.10.2020 15:35:00

Všichni vojáci vyslaní do Mali mají obdobné právní postavení jako ti francouzští

Všichni vojáci vyslaní do Mali mají obdobné právní postavení jako ti francouzští

Projev na 27. schůzi Senátu dne 14. 10. 2020, Návrh na přijetí Dodatkového protokolu mezi vládou Francouzské republiky a vládou Republiky Mali upravujícího status jiných než francouzských jednotek sil "Takuba".

Děkuji za slovo, dobrý den, vážený pane předsedající, vážené paní senátorky, vážení páni senátoři. Předkládám vám k vyslovení souhlasu materiál ve věci přijetí Dodatkového protokolu k Dohodě mezi vládami Francie a Mali, jehož účelem je upravit právní postavení příslušníků Armády ČR, kteří mají být vysláni do Mali v rámci mnohonárodních sil Takuba za účelem boje proti terorismu.

Tento materiál souvisí s návrhem na vyslání našich vojáků do Mali a též do Nigeru a do Čadu v rámci sil Takuba, který byl Senátem schválen dne 12. srpna letošního roku. Předpokladem vyslání našich vojáků do jakékoli zahraniční mise je zajištění jejich náležitého právního postavení v zemi, kde mají působit. V případě mnohonárodních sil Takuba bylo právní postavení zajištěno Francií, která je vedoucím státem těchto sil. Na území Mali zajistila Francie právní postavení všech vojáků sil Takuba tak, že v březnu tohoto roku uzavřela s Mali Dodatkový protokol k Dohodě mezi vládami Francie a Mali z roku 2013 o právním postavením francouzských vojáků v Mali.

Dodatkový protokol stanoví, že všichni vojáci vyslaní do Mali v rámci sil Takuba mají obdobné právní postavení jako francouzští vojáci, kteří v Mali působí již od roku 2013. Tímto bude pro naše vojáky v Mali zajištěno náležité právní postavení. Zejména jim bude garantována trestně právní imunita při plnění úkolů v rámci sil Takuba na území Mali. Od států vysílajících své vojáky do Mali v rámci sil Takuba je požadováno, aby dodatkový protokol přijaly svým jednostranným prohlášením.

Já vám děkuji za pozornost a žádám vás o podporu tohoto materiálu. Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama