Mgr. Marta Semelová

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,61. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.03.2012 16:29:31

Chaos na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy

Chaos na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy

Chaos, zmatek, nekoncepčnost…rovná se ministerstvo školství. Každý den se o tom znovu a znovu přesvědčujeme. Ráno sliby, odpoledne naprosto odlišná realita.

I tak by se dal charakterizovat vývoj slov a činů ministra Dobeše v průběhu několika málo okamžiků. K tomu zbavování se odpovědnosti za všechno, co se vzděláváním v ČR souvisí. Připravovaná reforma regionálního školství přenese odpovědnost za dostupnost vzdělání do značné míry na zřizovatele, tedy kraje a obce, na nichž totiž bude záviset osud té které školy. Ministerstvo prohlašuje, že ono samo školy rušit nebude. No samozřejmě. Jen nedá dostatek peněz, takže ten zlý bude zřizovatel, který bude školy rušit, protože na jejich dofinancování nebude mít. Kus zodpovědnosti se s největší pravděpodobností přenese i na rodiče, kteří doplatí chybějící peníze na dopravu do školy vzdálenější,  na zájmové vzdělávání, ale také školní družiny či stravování.

             Co se děje kolem vysokých škol, to už je, jak jsme byli svědky minulý týden, i na studenty příliš. A tak není divu, že vyšli do ulic, a to v nebývalém počtu. Během demonstrace a následného pochodu jsem s některými mladými lidmi mluvila a mohu říci, že o ministru Dobešovi, ale nezřídka i o celé vládě, padala dost ostrá vyjádření ze strany protestujících vysokoškoláků. Nejde jen o akademické svobody vysokých škol, kdy se může stát, že tím, kdo bude mít rozhodující slovo, budou zájmy nejrůznějších politiků napojených na významné podnikatelské skupiny. Podstatné je i to, že stát opět přenáší zodpovědnost za financování na rodiny a studenty, kteří mají za studium platit. A je úplně jedno, jestli to nazývá ministr Dobeš školným či zápisným. Důležité je, že studentům ze sociálně slabšího prostředí se zhorší možnost studovat a mladí synáčkové dnešních zbohatlíků se jim budou moci z poslucháren jen smát. Samostatná kapitola je pak problematika studentů plzeňských práv, kteří mají zaplatit za chyby někoho jiného.

             Nedostatek financování pak má také odnést 17 tisíc učitelů, kteří se mají v průběhu dvou let ocitnout na dlažbě. Učit tak budou muset asi dobrobolníci z Armády spásy. Ono zřejmě nestačí, že učitelé, kteří zatím na školách ještě jsou, přicházejí o odměny a osobní ohodnocení…opět v důsledku nedostatečného financování té slavné priority Nečasovy vlády, tedy vzdělávání v ČR. Dobeš sice rozhlásil do světa, že kantoři mají od ledna přidáno, jenže ono to jaksi nestačí. Pokud školy nedostaly na toto navýšení peníze, nelze se pak divit, že ředitelé, na něž je opět přesunuta zodpovědnost, tentokrát za ohodnocení svého pedagogického sboru, musí někde zase ubrat. Výsledek? Nula od nuly pojde. Myslím, že by bylo načase, aby se spojili studenti, učitelé, nepedagogové a veřejnost a zbavili se nečasu, který vládne nejen nad naším školstvím
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama