Mgr. Marta Semelová

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,62. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.06.2012 14:33:49

Investice do vzdělání je investicí do budoucnosti

Investice do vzdělání je investicí do budoucnosti

Rozhovor Haló novin s poslankyní Martou Semelovou (KSČM), členkou školského výboru, k aktuálním otázkám školství.


* Ministr školství Petr Fiala se rozhodl stáhnout návrh kontroverzní reformy vysokých škol. Očekávala jste tento krok, anebo to pro vás bylo překvapením?

Rozhodnutí ministra školství Petra Fialy o stažení věcného záměru zákona o vysokých školách považuji za správné a jediné možné. Nesouhlas s touto tzv. reformou vyjadřovali renomovaní experti, vysokoškolští pedagogové, studenti i veřejnost. Na stupňující se protesty v ulicích mnoha měst, na demonstrace a pochody, ale také na odborné a věcné argumenty, které byly předkládány v rámci odborných seminářů a diskusí, nešlo reagovat jinak.
Musím v této souvislosti ocenit -a vzhledem k tomu, že jsem se těchto protestních akcí pravidelně účastnila, tak je to na základě osobní zkušenosti - že v uplynulých týdnech a měsících došlo k vzácnému semknutí sil proti této reformě. Především pak proti školnému, proti zasahování soukromopodnikatelské lobby prostřednictvím spřízněných politiků do fungování a směřování vysokých škol, proti tomu, aby titul profesora platil pouze pro danou vysokou školu.
Na druhou stranu si nedělám iluze o tom, že bude ministr Fiala schopen problémy vysokého školství vyřešit. Je součástí pravicové vlády Petra Nečase, která hájí zájmy bohatých, bank, soukromníků a církví. Ty jsou na prvním místě. Ostatní si musí utáhnout opasky, aby jejich zisky a majetky se mohly rozrůstat. Je to vláda, která slouží kapitalistickému režimu a z toho vyplývají její priority.

* Zdá se tedy, že hrozba školného je zažehnána, nicméně ministr i dále uvažuje o zavedení zápisného. Existuje možnost, že by KSČM souhlasila se zápisným?

KSČM v žádném případě nebude souhlasit s žádnou formou školného, ať se nazývá přímé školné, odložené školné či zápisné. Zpoplatnění studia je vždy sociálním sítem, které rozděluje společnost na elitu, která si vzdělání může zaplatit, a na levnou pracovní sílu, která jí má sloužit. Odrazuje mnohé talenty, které naše zem potřebuje. Dostává mladé lidi do situace, kdy vstupují do života zadluženi, a to mnohdy na pěknou řádku let. Zisk toto zpoplatnění přinese akorát bankám. Pro nás je proto naprosto nepřípustné, aby o studiu rozhodovalo to, kdo má kolik peněz, namísto znalostí, nadání a zájmu o obor.
Mimochodem - nové výzkumy dokazují, jak kvalita vzdělávání odráží ekonomický růst. Podle studie zveřejněné ekonomy z pražského institutu CERGE-EI, pokud by se úroveň vzdělanosti vrátila do roku 2003, ročně by to český HDP zvedlo o 169 mld. korun - a část by se vrátila na daních do státního rozpočtu. V zájmu celé společnosti by proto mělo být úsilí o co nejvyšší kvalitu vzdělání, za niž, stejně jako za jeho financování a dostupnost, musí zodpovídat stát. A ne, aby tuto zodpovědnost stále víc přesouval na kraj, obce a rodinu. Investice do vzdělání je, a vždy bude, investicí do budoucnosti. Bohužel vláda Petra Nečase raději investuje, a to pochopitelně z kapes daňových poplatníků, do církve, bank, soukromých firem a agentur, manažerů a kamarádů na ministerstvech.

* Ministr chce změnit také způsob financování škol, hodlá prý na rozdíl od svého předchůdce zachovat školy i v malých obcích. Jednou z možných variant rozdělování peněz je, že školy by mohly dostávat jednotný příspěvek na každého žáka plus paušál. Jak se vám tento návrh zamlouvá?

V každém případě je dobře, že ministr školství reformu financování regionálního školství zastavil. Pokud by totiž vstoupila v platnost, hrozil by nejen zánik speciálních škol, ale také to, že by zaniklo mnoho základních škol v malých obcích a učitelé by byli propuštěni, což by dále navýšilo nezaměstnanost. Rodiče by pak museli denně dovážet své děti jinam, a to při současném rušení dopravních spojů, při vysoké nezaměstnanosti v řadě míst, při nízkých příjmech rodičů, z nichž nemalé množství jich je na podpoře a dávkách v hmotné nouzi. Zároveň by došlo k vylidňování venkova, k omezování kulturního života, s nímž jsou školy v obcích spjaty.
Ale nejde pouze o školy základní. Tak, jak byla zastavená reforma financování regionálního školství pojata, došlo by také k rušení středních učňovských a středních odborných škol. A přitom právě tyto obory potřebují podpořit. Všichni se hrnou ke studiu na gymnázia, obchodní akademie a ekonomky a kvalitních řemeslníků se nedostává. Vzhledem k demografickému vývoji nabídka míst na středních školách převyšuje poptávku, takže je prakticky přijat každý, kdo se přihlásí, vzhledem k systému financování, co žák, to finance pro školu. Trpí tím pochopitelně kvalita vzdělání, protože se dlouhodobě snižují nároky na uchazeče při přijímání do prvního ročníku, v průběhu studia i při jeho zakončení. To samé se pak opakuje i při studiu na vysokých školách. Změna ve financování školství je proto nutná, ale musí být promyšlená a prodiskutovaná s odborníky a s lidmi z praxe.
Variant je v tuto chvíli víc, ale určitě by mělo být bráno v potaz, mimo jiné, zajištění odborné skladby pedagogického sboru, možnosti dělených hodin v předmětech, kde je to potřebné v zájmu kvalitní výuky, vyčlenění odborných učeben, ale především to, aby nebyly rušeny či slučovány třídy a školy za každou cenu, jen aby se ušetřilo. Není možné kvalitně učit v přeplněné třídě, kde je navíc řada integrovaných žáků, kteří potřebují speciální přístup.

* Ministr je ve funkci teprve pár týdnů, jak jeho dosavadní kroky v čele úřadu hodnotíte?

Ministr Fiala je určitě odborník a realizuje, jak už jsem uvedla, některé rozumné kroky, jako je zastavení napříč republikou kritizované reformy financování regionálního školství, stažení věcného záměru zákona o vysokých školách či potřebné kroky v souvislosti s velkými problémy ohledně státní maturity. Kromě toho působí velmi rozvážně a je prozatím nakloněn prodiskutování všech závažných otázek v oblasti výchovy a vzdělávání v odborných kruzích. Souhlasit se dá s jeho vyjádřením, že školství se dotýká jednotlivců, rodin i celé společnosti a není oblastí pro různé experimenty. Nicméně, jak už jsem řekla na začátku, Fiala je součástí Nečasovy vlády, která má své priority a zájmy, a ty bude prosazovat.

* Zastavme se ještě u státních maturit. Ty se ani letos neobešly bez problémů. Proč podle vás nelze připravit maturity tak, aby nemohly být zpochybňovány?

V prvé řadě chci zdůraznit, že státní maturity jsou potřeba a mají naši podporu. To ovšem neznamená, že má naši podporu způsob jejich financování a chyby, k nimž došlo při jejich realizaci. Zmiňuji to mj. proto, že se začínají ozývat hlasy z řad některých politiků, že státní maturita se má zrušit. To by byla chyba. Za vzdělání má zodpovídat stát a ten musí být také garantem kvality maturitního vysvědčení. Trvalo to pěkně dlouho, než se podařilo státní maturitu prosadit. Znovu a znovu se stávala vděčným politickým tématem před volbami těch, kteří se chtěli zalíbit studentům prvovoličům. Mám pocit, že k něčemu podobnému dochází i teď, kdy je pár měsíců do krajských a senátních voleb. Na druhou stranu souhlasím s kritikou, která se velmi silně a naprosto oprávněně ozývá. Na stolech krajských úřadů leží stovky stížností na nebývale přísné hodnocení slohových prací z českého jazyka, při nichž, podle zveřejněných údajů, propadl každý 14. student. Naprosto rozumím zděšení maturantů, kteří si zvolili vyšší úroveň z matematiky, a bylo jich o jednu třetinu víc než loni, přičemž dnes už bývalý ředitel Cermatu Pavel Zelený přiznal, že v testech bylo zhruba 20 % příkladů, na které nejsou studenti běžně na školách připravováni. Komplikace způsobilo opožděné dodání výsledků, značná kritika se nesla také od hodnotitelů. Tím vším je potřeba se řádně probrat, aby se něco takového už neopakovalo. A jedno z prvních, na co je potřeba se zaměřit, je financování maturit. V rámci jejich přípravy se utopily stamiliony, což budí značné pochyby. Je proto bezpodmínečně nutné přesně zjistit, kam všechny ty peníze šly, včetně vyvození případné odpovědnosti. Myslím, že kroky ministra Fialy v této záležitosti jsou opodstatněné, včetně odvolání ředitele Cermatu.

* Jde o poměrně závažné nedostatky. Stačí podle vás pouhá výměna evidentně neschopného manažera?

To určitě ne. Vítám proto i rozhodnutí nového ministra provést procesní a finanční audit, který ukáže, jak jsou nastaveny procesy uvnitř Cermatu, ale i sestavení pracovní skupiny složené z odborníků, která posoudí státní maturity po obsahové stránce a navrhne úpravy stávajícího modelu.

Zdroj:

Haló noviny | 16.6.2012 | Rubrika: Z domova | Strana: 3 | Autor: Jana DUBNIČKOVÁ



Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama