Mgr. Marta Semelová

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,62. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

31.05.2011 10:33:51

Jakmile promluví občané, zastupitelé koalice a TOP 09 neposlouchají

Jakmile promluví občané, zastupitelé koalice a TOP 09 neposlouchají

V rozhovoru, který poskytla Haló novinám, hodnotí poslankyně a zastupitelka Marta Semelová (KSČM) situaci v pražském zastupitelstvu po jeho květnovém zasedání, které bylo přerušeno kvůli sporům v radniční koalici i uvnitř ODS o rozdělení dotací MČ.

Rozhovor s Martou Semelovou, pražskou zastupitelkou (KSČM)

* Minulý týden ve čtvrtek se konalo zasedání Zastupitelstva hl. m. Prahy (ZHMP). Evidentně se tam projevilo tření v koalici, i v rámci klubu ODS, a to přerušením projednávání bodu o rozdělení dotací městským částem. Jak hodnotíte nálady v zastupitelstvu?

Spory mezi stranami koalice na pražské radnici, tedy mezi ČSSD a ODS, ale také uvnitř těchto stran, určitě neprospívají obyvatelům hlavního města. Radní namísto toho, aby se zaměřili výhradně na řešení jejich problémů a na rozvoj města, se utápějí ve vnitřních hádkách. Přitom je více než zřejmé, že jejich podstatou je boj jednotlivých skupin o moc a vliv tam, kde jde o majetek a peníze. Mám obavy, že předvolební sliby těchto politiků, týkající se například průhlednosti financování města a zadávání zakázek pod veřejnou kontrolou, vzaly dávno za své. Nastrčené nové »čisté« tváře splnily svou roli a vše může jet dát ve starých kolejích.

* Proč chtějí zastupitelé – starostové za ODS urvat z městské dotace (která čítá celkem takřka půl miliardy korun) více než druzí?

Co se týká rozdělování dotací městským částem, my považujeme cílové projekty, tedy to, na co jsou peníze z rozpočtové rezervy určeny, za správné a podporujeme je.
Finance by totiž měly jít na rekonstrukce škol, výstavbu tolik potřebných mateřských škol, které v minulosti radnice bezhlavě rušily, ale také na domy pro seniory, domy sociálních služeb, na opravy chodníků, zlepšování životního prostředí, do kultury a sportu apod. Zároveň si však uvědomujeme i některé problémy, které s tím souvisejí. Jedná se o to, že celý systém rozdělení finančních prostředků na městské části je neprůhledný a subjektivní. Chybí objektivní kritéria, vše se řeší za zavřenými dveřmi, bez stanovení priorit a náležitého projednání na jednotlivých městských částech i ve výborech zastupitelstva. Není divu, že se pak z některých městských částí ozývají protesty. Také máme oprávněné obavy, že u mnohých z nich budou chybět peníze na jejich dokončení, že jejich finanční zajištění je prostě »na vodě«. A tak se může stát, že budou nakonec použity tyto dotace na něco jiného.
Je jasné, že v řadě případů se jedná o čas. Například školy se už chystají na rekonstrukce a úpravy, mají nasmlouvané firmy a chtějí vše zrealizovat přes prázdniny tak, aby se to nedotklo žáků a výuky. Je proto třeba v tuto chvíli rozhodnout. Na spory a hrátky uvnitř koaličních stran nemohou doplácet občané a děti.

* Překvapivě rychlá volba šéfa kontrolního výboru, která proběhla na tomto posledním zasedání ZHMP, souvisela s dohodou v rámci koalice i s opoziční TOP 09. Jak to hodnotíte?

Dlouhé hrátky skončily a dopadlo to jako vždy. ČSSD a ODS se domluvily a našly společnou řeč s TOP 09. Tito zastupitelé hlasovali pro předsedu jejich klubu Tomáše Hudečka »jako jeden muž«. My jsme po jeho zvolení požádali, aby člen našeho klubu a místopředseda kontrolního výboru Lubomír Ledl byl i nadále přizváván na jednání rady tak, jako tomu bylo doposud. Není přece možné přistoupit na to, aby byl jeden klub zastupitelstva naprosto odtržen od informací a možnosti sdělit své postoje při těchto jednáních. Zároveň se zaměříme na to, aby kontrolní činnost výboru opravdu plnila svou roli a odhalovala všechny nepravosti.

* Jak vlastně probíhají jednání ZHMP z pohledu možné účasti občanů hlavního města?

Oceňuji, že do jednacího řádu se v tomto volebním období konečně dostal náš požadavek, aby mohli v průběhu zasedání k jednotlivým bodům vystoupit občané hlavního města. Co je ale ostudné, že v momentě, kdy občané začnou vystupovat, zastupitelé z řad koalice, ale i TOP 09, se začnou hromadně odebírat do kuloárů a přilehlého bufetu. Považuji to za skandální. Je vidět, že tyto politické strany si na demokracii pouze hrají, v jejich pojetí se jedná jen o ubohou frašku.

* Do programu ZHMP chtěla TOP 09 zařadit projednávání jízdného v městské hromadné dopravě. Proč tento bod klub KSČM nepodpořil?

V rámci jednání o zařazení tohoto bodu jsem za klub vystoupila, abych vysvětlila naše stanovisko. Jako komunističtí zastupitelé máme i my jisté problémy, týkající se jízdného v městské hromadné dopravě. Ale z naprosto opačného pohledu než TOP 09. Těm se nelíbí jízdné pro děti a seniory zdarma. My naopak dopravu zdarma pro děti do 15 let a seniory nad 65 let podporujeme. Nesouhlasíme však, aby k tomu museli mít zakoupenou kartu opencard. Svůj věk mohou přece důchodci doložit občanským průkazem a děti jakýmkoli dokladem, kde je jejich foto, jméno a datum narození (průkazka do knihovny, sportovního oddílu ad.). Odmítáme také, aby toto cestování zdarma zaplatili na zdraženém jízdném ostatní. A nejedná se pouze o turisty, ale také o maminky s dětmi, sociálně slabší, nezaměstnané, prostě všechny ty, kteří nemají opencard. A konečně jsme také proti zdražování záchytných parkovišť na okrajích Prahy, které slouží k tomu, aby tam zanechali své auto například ti, kdo denně do hlavního města jezdí za prací, ale i další návštěvníci. Preferujeme hromadnou dopravu, zdravější životní prostředí a nepřecpané ulice. To vše jsme sdělili při jednání zastupitelstva s tím, že nepodpoříme TOP 09, protože nechceme, aby došlo ke zpochybňování bezplatné hromadné dopravy pro děti a seniory. Zároveň jsem však jménem klubu požádala Radu hl. m. Prahy, aby přehodnotila doprovodné kroky a hledala peníze jinde.

Zdroj: Haló noviny, 31.5.2011

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama