Mgr. Marta Semelová

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,62. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.10.2012 12:48:14

KSČM pro zákon o tzv. církevních restitucích nikdy ruku nezvednel

KSČM pro zákon o tzv. církevních restitucích nikdy ruku nezvednel

Tunelování a rozkrádání státu za bílého dne s úmyslem legalizovat krádež století zákonem. Tak by se dalo charakterizovat úsilí o další majetkový převrat, tentokrát ve prospěch církve.

            Vláda, v čele s Petrem Nečasem, míní bez mrknutí oka zadlužit dnešní i budoucí generace a ještě přitom výslovně lže, když dokola omílá, že jde o napravování křivd. Nejde. Ba naopak. Jde o vytváření křivd. Církvi majetek nikdy plně nepatřil, a to ani ve středověku, ani později. Tento majetek měl veřejnoprávní povahu, církev ho spravovala a měla k němu různá dispoziční práva. Nejde tedy o žádné vyrovnání ani restituce, ale o rozsáhlé majetkové poškozování státu a jeho občanů.

           Prapodivný je také původ toho tzv.církevního majetku. Vznikl z výprav, z inkvizičních procesů, z mučení a poprav, z odpustků, z roboty a odírání lidí bez jakéhokoliv slitování, ze zabírání majetku popravených českých pánů a uprchlých protestantů po Bílé hoře.

           Pole, louky, lesy, rybníky, budovy, obrovská finanční částka…To vše, co by mohlo být zdrojem pro zvýšení životní úrovně v ČR, chce vláda věnovat církvi a výrazně tak posílit její moc. Pokorně hrbí záda před Vatikánem a vlastními občany opovrhuje, když je naprosto nedemokraticky zbavuje práva spolurozhodovat a vyjádřit se v referendu. Ona totiž moc dobře ví, jak by dopadlo. Ví, že 80% lidí nesouhlasí. Jednou lidé ty, kteří zvednou ruku pro tento paskvil, poženou k zodpovědnosti za zradu, za upřednostňování zájmů církve nad zájmy státu.

           Mimochodem zajímalo by mě, kolik z těch nadšenců, kteří pohádkový dar církvi tak vehementně prosazují, je ve střetu zájmů. Kolik z nich je přímo osobně zainteresováno na tom, aby byl majetek vydán. Možná bychom se velmi divili. Jednotliví členové vlády si zřejmě potřebují nakoupit novodobé odpustky za všechny hříchy, kterých se dopouštějí na tomto státě.  Tím, že díky vládním deformám a škrtům občané i celé rodiny doslova živoří. Není na školství, na zdravotnictví, na sociální péči, na kulturu, peníze nejsou pro české zemědělce, pro hasiče, zdražují se nájmy a náklady na bydlení vůbec. A vláda? Z důchodců, ale nejen z nich dělá žebráky a bezdomovce, z církví miliardáře.

          Vládu nezajímá, do jakého stavu dostává tuto zem a její občany. Nezajímá ji morální, hospodářský, politický, kulturní a ekonomický rozvrat, který zde působí. Po nás potopa…tento nápis by měl viset na Úřadu vlády v pražské Strakovce. Mimochodem „Strakovka“ – velmi příznačný název pro sídlo vlády Petra Nečase.

           Naprosto nehorázná je také skutečnost, že neexistuje žádný soupis majetku, o který se má jednat. Sami ti, kteří církevní dar prosazují, přiznávají, že jde o odhad a politickou dohodu. Tomu říkám vláda rozpočtové odpovědnosti. Neváhá osekat důchody, sociální příspěvky či dávky pro zdravotně postižené, pro nezaměstané a blahosklonně rozdávat desítky a desítky miliard bez jakého koli podložení. A ještě straší občany, že se církev bude soudit. Tak ať se soudí! Ať prokáže položku po položce, co jí skutečně patří. Ale to by dokazovala asi dost těžko, že?

          Zcela záměrně je také opomíjeno, kolik peněz investovalo v minulosti bývalé  Československo do registrovaných církví. Nemluví se o tom, že zabezpečovalo jejich chod, financovalo platy duchovních či péči o církevní objekty. A nejednalo se o malé částky, ale o miliardové hodnoty. Tyto informace se ale jaksi nehodí.

          Plán předat rozsáhlý majetek církvi a vyplatit obrovskou finanční částku, která má být desítky let splácena, vyvolává značný odpor ve veřejnosti. Někteří podávají trestní oznámení pro závažné delikty ohrožující stát a majetkové zájmy občanů, jiní píší nesouhlasné maily a dopisy, svolávány jsou protestní demonstrace, po celé republice se  podepisují petice. Vyzývám proto vládu Petra Nečase, aby upustila od svého záměru dostat katolickou církev do pozice, kdy by se stala v naší zemi superprivilegovaným soukromým subjektem placeným z kapes lidí, kteří nejsou věřící a kteří si musí utahovat opasky tak, že už na pomyslném pásku  není kam posouvat. Ujišťuji všechny účastníky dnešní veřejného slyšení, že KSČM pro tento zákon nikdy ruku nezvedne a že vyvineme maximální úsilí, aby nebyl schválen a realizován.

Vystoupení na veřejném slyšení petičního výboru PS PČR dne 2.10.2012 k petici občanů proti tzuv, církevním restitucím, kterou podepsalo více jak 40.000 občanů.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 2 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama