Mgr. Marta Semelová

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,61. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.03.2012 21:08:42

Navrhla jsem zařadit bod k situaci v oblasti vysokých škol - koalice to zamítla

Navrhla jsem zařadit bod k situaci v oblasti vysokých škol - koalice to zamítla

Dobré odpoledne, dámy a pánové. Navrhuji zařadit na program jednání této schůze PS bod stanovisko předsedy vlády Petra Nečase k situaci v oblasti vysokých škol a ke krokům ministra školství Josefa Dobeše. Důvody jsou, myslím, jasné.

Nedávno jsme byli svědky Týdne neklidu, který zorganizovali studenti a učitelé vysokých škol. Týden neklidu však ve skutečnosti netrvá pouhých sedm dní. Neklid a nejistota panují již dlouhou dobu a netýkají se pouze školství vysokého, ale také regionálního a vědy. V tuto chvíli bych se však chtěla omezit na to, co se děje v posledních dnech.

Jedná se za prvé o návrhy na změny ve vysokém školství, které jsou nedostatečně prodiskutovány s odborníky, resp. řada závažných připomínek expertů není brána v úvahu, takže výsledkem je paskvil, který oprávněně zvedl z poslucháren studenty i jejich učitele

Za druhé, nelze přejít bez povšimnutí nezodpovědný a neomluvitelný zásah ministra školství do rozhodování Akreditační komise, která po opakujících se upozorněních na závažné pochybení plzeňské Právnické fakulty rozhodla o odejmutí akreditace této škole.

Co se týká prvního bodu, který jsem zmínila: Podle mého názoru není možné, aby Poslanecká sněmovna donekonečna ignorovala problémy, které stále víc zasahují oblast vysokého školství a na něž upozorňuje i akademická obec, a to v souvislosti s nekompetentními kroky ministra Dobeše. Tisíce vysokoškoláků vyšly v posledních dnech do ulic, protože nevidí jinou možnost, jak upozornit veřejnost na to, že pokud projdou návrhy týkající se reformy vysokého školství, bude to mít nedozírné následky pro celou Českou republiku do budoucna. V souvislosti s těmito návrhy mají být omezeny akademické svobody vysokých škol ve prospěch politiků současné koalice spjatých se zájmy nejrůznějších podnikatelů. Má se zavést školné, ať už ho ministr Dobeš označuje jako zápisné, půjčku nebo jakkoliv jinak. Prostě jde o to, že u uchazeče nebude rozhodovat zájem o obor a to, co má v hlavě, ale obsah peněženky. Ministerstvo školství tak způsobí, že přijdeme o řadu talentovaných lidí, které odradí vidina zadlužení se v době, kdy si mají založit rodinu, zajistit byt a jeho vybavení. Ze všech posledních návrhů ministerstva je tak zřejmé, že namísto odbornosti a zájmu o co nejvyšší úroveň a dostupnost vzdělanosti a s tím související konkurenceschopnost České republiky stále víc převládá na Ministerstvu školství chaos a amatérismus.

K druhému bodu, který se týká plzeňské Právnické fakulty. Je šokující, že ministr školství nerespektuje zákony a rozhodnutí Akreditační komise a chová se jako nezodpovědný kluk, který ignoruje uznávané odborníky, již mají střežit kvalitu vzdělání na vysokých školách. Pokud si pan ministr Dobeš myslí, že jeho znalosti a schopnosti převyšují zkušenost lidí v orgánech Akreditační komise v takové míře, že nemusí respektovat jejich rozhodnutí, je to opravdu na pováženou.

Zajímalo by mě, na základě čeho rozhodl v rozporu právě s touto komisí, která shledala závažné, dlouhodobě neřešené problémy, o prodloužení akreditace o další čtyři roky. Kdo bude zodpovědný za úroveň vzdělání budoucích právníků na této škole? Je všeobecně známo, kdo a za jakých okolností zde dostával vysokoškolské diplomy, je známé i to, jak rychle někteří studenti, současní významní politici, dokázali na plzeňských právech vystudovat. V této souvislosti chci sdělit, že se v žádném případě nechci dotknout poctivě studujících vysokoškoláků této fakulty a jejích učitelů. Bohužel, současní studenti odnášejí chyby jiných, kteří na opakovaná upozornění Akreditační komise nereflektovali, či dokonce, jak se zdá, problémy zametali pod koberec. Zajímalo by mě, co bude dál. Bude se toto vše opakovat i v případě jiných vysokých škol, pokud jim Akreditační komise neudělí akreditaci?

Myslím, že současná situace vysokoškolského vzdělání je natolik závažná, že je nutné, abychom se jí zabývali v rámci jednání Poslanecké sněmovny. Proto navrhuji zařadit tento bod na jednání této schůze Poslanecké sněmovny, a to na pátek 16. března jako první bod jednání.

 Poznámka:

Vládní pravicová většina v Poslanecké sněmovně návrh na zařazení bodu "demokraticky" zamítla, stejně jako ostatní návrhy opozice !

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama