Mgr. Marta Semelová

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,62. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.06.2012 22:55:52

Poslankyně Marta Semelová (KSČM) - vystoupení v rozpravě V PS PČR

Poslankyně Marta Semelová (KSČM) - vystoupení v rozpravě V PS PČR

K vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, ve znění pozdějších předpisů

Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, kolegové, 30. května, bylo to tady už řečeno, proběhla vůbec u nás první demonstrace, která byla nazvána demonstrací za přežití seniorů. Možná se to někomu bude zdát nadnesené, možná se to někomu bude zdát jako fráze, ale demonstrace, kterou rada seniorů společně za účasti odborů a s občanskými sdruženími svolala, lidé, kteří tam byli, určitě to přežití seniorů neberou jako frázi. Byla to demonstrace, která byla součástí celého řetězce protestů, kterých jsme dennodenně v ulicích Prahy, ale nejenom v Praze, svědkem. Jsme svědky demonstrací, protestních pochodů, blokád ministerstev. Uvědomujete si, že nespokojenost je všude, kam se podíváme? Že si lidé začínají uvědomovat, že dnes se jedná o jedny, zítra o druhé a pozítří třeba o ně samé, a že postupně začínají vystupovat společně? Například na zmíněné demonstraci seniorů vystupoval zástupce studentů. Kdybyste tam přišli, mohli jste slyšet, jak se lidem žije, jak pociťují to rozevírání nůžek, kdy jedni mají nadbytek a druzí nemají na docela obyčejné normální přežití. Jak se musí dennodenně rozhodovat, jestli si koupí jídlo, nebo si zaplatí nájem, anebo si koupí léky. Víte, já mám maminku, které je 85 let. Je nemocná, potřebuje každý měsíc léky, každý měsíc musí doplácet více jak tisíc korun za léky, k tomu náklady na bydlení, stravu, základní životní potřeby. Já jí samozřejmě tyto věci zaplatím a můžu si to dovolit. Já! Ale kolik dětí takových rodičů, kolik vnoučat takových prarodičů si to v naší republice může dovolit?

Vy tady mluvíte o tom, že se děti mají postarat o rodiče, ale právě mnohé z těch dětí samy nemají. Jsou bez práce nebo mají nízké mzdy, k tomu mají děti na školách. Teď jim ještě chystáte školné pod názvem zápisné. Kde na to všechno mají brát? Kde mají brát na to, aby uživili sebe a ještě svoje rodiče či prarodiče?

Slyšeli jsme tady o tom, že to všechno můžou vyřídit různé příspěvky jako třeba na bydlení atd. Jenomže tato vláda bere různé příspěvky, bere různé dávky a mezi tím je například právě to, co plánujete, a to je sebrat jim doplatek na bydlení. Už jim berete dávky v hmotné nouzi. To je výsledek této vlády. Tato vláda se nejenom ke starým lidem chová bezcitně, k těmto starým lidem se chová s naprostou neúctou. Nikdo z vás, z vlády, jste se neobtěžoval mezi tyto lidi přijít právě na tu demonstraci. A před Úřadem vlády, kam došli z náměstí, jste se mohli přesvědčit, jak jsou tito lidé rozhořčeni, jak už nevědí, co mají dělat, a jak mají strach a obavy z budoucnosti. S předloženým návrhem na nižší valorizaci důchodů situaci těchto našich seniorů ještě výrazně zhoršíte.

Já proto podporuji návrh kolegy Opálky na zamítnutí tohoto návrhu. (Potlesk z lavic KSČM.)

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 1 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama