Mgr. Marta Semelová

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,62. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.07.2012 16:37:54

Výzva vládě - přestaňte škodit této zemi. A odstupte !

Výzva vládě - přestaňte škodit této zemi. A odstupte !

Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, kolegové, aféra stíhá aféru, korupce v nejvyšších patrech politiky, podezírání, lži podvody, zbavování se nepohodlných lidí. To je odraz a obraz současné vlády Petra Nečase. Nezajímá ji, jak lidé žijí.

 Je jí jedno, že jí nevěří už ani nos mezi očima. Nemá čas řešit ekonomickou situaci, protože má plnou hlavu vlastních problémů, vlastních kauz. Navíc velmi výrazně přispěla a dál přispívá k úpadku ekonomickému, ale také morálnímu. To, co předvádějí jednotliví vládní činitelé, by si normální člověk v životě nedovolil. Vládní koalice v čele s premiérem Nečasem přikrývá kauzy, za které by obyčejný člověk nesl plnou zodpovědnost, odmítá řešit nehorázné jednání některých ministrů, brání se jakékoliv zodpovědnosti. Přísnost v podzámčí, na zámku beztrestnost, ať se stane cokoliv.

Současný stav je proto naprosto neúnosný, a to nejen pro nás, opozici, ale především pro veřejnost. Právě ona se ve všech průzkumech dlouhodobě vyjadřuje naprosto jednoznačně. Vláda Petra Nečase nemá po tom všem, co předvádí, právo vládnout, měla by okamžitě ukončit destrukci této země a odstoupit.  Ostatně k tomu už byla vyzývána opakovaně, a to nejen tady ve Sněmovně, ale i v ulicích. Jenže vy tu ulici slyšet nechcete. Odmítáte poslouchat občany, odborníky, profesní asociace, odbory. Chcete si užívat a přežít. Udržet se co nejdéle na svých postech nejen pro peníze, ale také proto, abyste měli možnost v případě, že si někdo troufne vážně se zabývat vašimi aférami, zakročit.

Máte strach a je to vidět stále zřetelněji ve vašem vystupování. Stále častěji ztrácíte nervy, protože se bojíte, na co se všechno přijde. Protože se bojíte, že vás právě ta ulice požene k zodpovědnosti. A nebylo by divu. Problémy lidí jsou vám totiž naprosto lhostejné. Naopak. Nakládáte na ně víc a víc, berete jim poslední zdroje, dostáváte je do neřešitelných situací.

Zamysleli jste se, vážení páni ministři, poslankyně a poslanci vládní koalice, co jste způsobili např. hlasováním o dalších krocích souvisejících s důchodovou reformou? Jaké dopady bude mít schválení - pochopitelně vašimi hlasy - balíku, který od ledna příštího roku zvýší řadu daní? Růst spodní sazby DPH ze 14 na 15 %, základní sazby z 20 na 21 %. To povede ke zvýšení nákladů rodin o stovky korun měsíčně. Sjednocení příspěvku na bydlení a doplatku na bydlení a omezení počtu příjemců dávky povede k růstu bezdomovectví a chudoby, která se bude týkat pochopitelně i dětí. Ohrozili jste tisíce seniorů, tisíce mladých rodin, jež se díky vám dostanou pod hranici existenčního minima.

To se netýká jen sociálně slabých, ale i středních vrstev. A podotýkám, že počet osob žijících v domácnostech s příjmem pod hranicí chudoby vzrostl u nás meziročně o 86 tisíc na víc jak 1 milion lidí.

Ministra Drábka zajímá to, jak zvýšit platy ústavním činitelům a soudcům, ale je mu naprosto ukradené, jak žijí obyčejní lidé. Že víc jak dvě třetiny z nich nedosáhnou na průměrnou mzdu, že nemají na nájmy a další náklady na bydlení. Že mladým rodinám chybí prostředky na základní potřeby jejich a jejich dětí, že nezaměstnaným jste tak zpřísnili nárok na podporu v nezaměstnanosti a hmotné nouzi, že nakonec nemají vůbec z čeho žít.

Zatímco v únoru 2010 mělo nárok na podporu 36 % uchazečů, v únoru 2012 to už bylo jen 22 %. Mnozí z nezaměstnaných nemají nárok na žádnou pomoc od státu. Co mají tito lidé dělat? Krást aby vůbec přežili? Kleknout si na chodník a žebrat o almužnu? Jít spát pod most? Díky vaší politice tam ale brzo bude narváno a vy, jak vás znám, jste schopni vybírat nájemné i pod tím mostem či na tom chodníku. Měli byste se stydět.

Hlavně že jsou peníze pro ty nahoře a pro církve. Ty si mohou mnout ruce, že mají v řadách vládní koalice takové poskoky, kteří bezostyšně přesunou majetek státu do bezedných převážně katolických kapes. Miliardy a miliardy korun, pozemky, lesy, nemovitosti, to všechno mohlo být zdrojem pro ekonomický růst, to všechno mohlo sloužit ke zvýšení úrovně občanů.

Do problémů jste dostali všechny resorty. Ve školství je stále méně a méně peněz na učebnice, pomůcky a školní kurzy. Učitelky, hlavně mateřských a základních škol, vychovatelky ve školních družinách a nepedagogičtí pracovníci přicházejí díky vám o tisíce korun měsíčně na platech. Na mou interpelaci na ministra školství, aby se tato situace řešila, mi bylo odpovězeno, že se v tuto chvíli nedá nic dělat a že se pokusí změnit situaci při projednávání rozpočtu na příští rok. Přitom už dnes víme, že se mají finance opět krátit.

Ve zdravotnictví má nárok na léčení jen ten, kdo si to zaplatí. Senioři nevědí, jestli těch pár korun, co jste jim přidělili, mají dát na jídlo, na nájem nebo na léky. Hrozí rušení nemocnic a nemocničních lůžek, hrozí rozpad lékařských týmů. Peníze chybí policii a mnozí si kladou otázku, zda to není záměr, hasičům, sociálním ústavům a provozovatelům sociálních služeb, zemědělcům, s nedostatkem financí se potýká také resort kultury atd. atd. Hlavně že je na tu církev.

Vaše vláda se zbavuje zodpovědnosti všude, kam se podíváme, s tím, že tuto zodpovědnost přenášíte na kraje, na obce, na občany. Je to nemorální a asociální přístup, který vede k ožebračování těch nejpotřebnějších.

Zadlužujete stát na desítky a desítky let dopředu. Zadlužujete budoucí generace. Za posledních dvanáct měsíců se zvýšil dluh o 223 mld. korun. Během roku 2011 státní dluh stoupl o 155 mld. korun. A k tomu teď, jak už jsem uvedla, vámi schválený dar církvi.

Vládo, páni poslanci, paní poslankyně, podle průzkumu 80 až 90 % obyvatelstva nesouhlasí se současnou politikou vlády Petra Nečase. Vaše vláda, to je jeden průšvih za druhým, navíc s nedozírnými důsledky. Přestaňte škodit této zemi. Uznejte konečně, že na to nemáte ani odborně ani morálně. A odstupte. Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců KSČM.)

 Řeč poslankyně Marty Semelové (KSČM) v rozpravě k vyslovení nedůvěry  vládě Petra Nečase (dle stenozáznamu PS PČR z 18.7.2012)

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 1 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama