Mgr. Martin Červíček, Brig.gen.v.v.

  • ODS
  • Náchod
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.11.2021 14:03:00

Kapacity sociálních zařízení potřebujeme navyšovat

Kapacity sociálních zařízení potřebujeme navyšovat

Královéhradecký kraj dokončil stavební práce a zahájil zkušební provoz nové budovy domova důchodců v Tmavém Dole. Krajská investice za více než 170 milionů korun zvýší současnou kapacitu domova o 56 lůžek a výrazně zlepší kvalitu služeb.

 „V našem kraji přibývá spoluobčanů, kteří vzhledem ke svému věku a zdravotnímu stavu již potřebují pravidelnou pomoc. V současné době proto nutně potřebujeme navyšovat kapacity sociálních zařízení, a reagovat tak na zvýšenou poptávku po těchto službách v našem kraji. Pro zachování jejich dostupnosti potřebujeme v následujících letech vybudovat dalších téměř tisíc nových lůžek. Těší mě, že se nám tento cíl daří naplňovat, což právě dokazuje dokončení stavby v Tmavém Dole. Pro naše babičky a dědečky vytváříme důstojná prostředí, ve kterých najdou své nové domovy,“ řekl hejtman Martin Červíček.

Výstavbou budovy v Domově důchodců Tmavý Důl vznikla moderní lůžka pro klienty se sníženou soběstačností z důvodu onemocnění stařeckou, Alzheimerovou a ostatními typy demencí. „Doposud domov disponoval 100 lůžky a nyní se jeho celková kapacita navýší o 56 lůžek. Nová budova splňuje ty nejpřísnější požadavky na materiálně-technické standardy a je vybavena nejmodernějšími asistativními technologiemi,“ sdělila náměstkyně hejtmana Martina Berdychová odpovědná za sociální oblast.

Domov důchodců v Tmavém Dole patří k největším na Trutnovsku a jeho zřizovatelem je Královéhradecký kraj. „Tuto významnou investiční akci jsme financovali z velké části ze svého rozpočtu. Celková částka dosáhla na více jak 170 milionů korun s DPH, kdy Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR poskytlo dotaci 65 milionů korun. V minulém týdnu stavba úspěšně prošla všemi testy a splnila podmínky pro ukončení zkušebního provozu a požádali jsme o vydání kolaudačního souhlasu,“ doplnil první náměstek hejtmana Pavel Bulíček odpovědný za krajské investice.

Nová budova I. Oddělení má třípodlažní centrální část a dvoupodlažní ubytovací křídla. Ta jsou řešena jako troj trakt, kdy se uprostřed nachází komunikační prostor. Jednotlivá křídla spojuje centrální část a tvoří tak hlavní provozní tunel v každém podlaží. V této části je také schodiště a výtahy. Hlavní zdroj tepla zajišťuje soustava tepelných čerpadel. Budova má kapacitu 83 lůžek a je vybavena moderním stropním zvedacím zařízením v každém pokoji, které umožňuje bezpečnou a pohodlnou manipulaci s klienty. Projekt zahrnoval i úpravu okolí, například komunikace, chodníky a osvětlení. K dispozici je parkoviště s 52 parkovacími stáními.

Zhotovitelem stavby je sdružení Společnost STYLBAU – BAK, kde vedoucím společníkem byla firma STYLBAU s.r.o. a společníkem BAK stavební společnost, a.s. Projekt od studie proveditelnosti až po předání uživateli zajišťoval odbor investic Krajského úřadu Královéhradeckého kraje a dotaci ke krajské investici zajišťovalo Centrum investic, rozvoje a inovací (CIRI).

Královéhradecký kraj aktuálně realizuje i další stavby domovů pro seniory, a to v Opočně, Borohrádku a Žacléři. Do roku 2026 hodlá kraj investovat do sociálních zařízení přes dvě miliardy korun.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama