Mgr. Martin Červíček, Brig.gen.v.v.

  • ODS
  • Náchod
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.01.2020 4:33:00

Kraj je připraven převzít 150 km státních silnic I. třídy

Kraj je připraven převzít 150 km státních silnic I. třídy

Komentář na facebookovém profilu po jednání na Ministerstvu dopravy.

Přestože se se mnou chřipka ještě stále nerozloučila, a překazila mi řadu naplánovaných aktivit, avizovanou schůzku s ministrem dopravy jsem vynechat nemohl. Mé prosincové rozhořčení ze způsobu a hlavně obsahu oznámení ministra dopravy o posunu původně slibovaných termínů dokončení úseků dálnice D11 v našem kraji ještě nevyprchalo  – už jenom proto, že tato skutečnost značně komplikuje situaci kolem stavby obchvatu Jaroměře a obcím v blízkosti staveb vzniknou další problémy související s chybějícími dopravními návaznostmi. Přitom kraj jedná vstřícně – např. je připraven převzít 150 km státních silnic I. třídy pod svou správu a poskytuje maximální součinnost při výkupu pozemků, aby stavby, které budou realizovány již v nových podmínkách, dostaly povolení atd.. Do Prahy jsme s hejtmanem přijeli nejenom vyslechnout konkrétní důvody změn, ale já jsem chtěl znát i další odpovědi. Nicméně - dnes po opravdu věcné diskusi na ministerstvu dopravy nechci být jenom kritikem, ale chci věřit tomu, že resumé a sliby, které dnes padly, budou i naplněny. Na čem jsem se tedy s ministrem dohodl: 

1) Nové termíny pro dostavbu úseků D11 vedoucích v našem kraji jsou již opravdu závazné a snahou MD bude je zkrátit. U úseku z HK do Jaroměře jsme projednali také řešení situace s obchvatem tak, aby - pokud by se obchvat nestihl souběžně s dokončením dálničního úseku - nebyla Jaroměř paralyzována nárůstem vozidel sjíždějících z dálnice. Na úsecích z Trutnova na státní hranici je územní rozhodnutí a projednali jsme, co je možné udělat proto, aby se mohlo požádat o stavební povolení a co nejdříve mohla začít vlastní stavba. Probrali jsme také stav stavební přípravy na D35, která dle slov ministra probíhá velmi intenzivně, a nejdále jsou na tom 2 úseky okolo Hořic.  

2) Požádal jsem pana ministra, aby v souvislosti s převzetím 150 km státních silnic do krajské správy a naší angažovaností při výkupu pozemků, ministerstvo zařadilo dvě strategické stavby (obchvat Choustníkova Hradiště a napojení silnice mezi HK a PU na mimoúrovňovou křižovatku, abychom z Jižní spojky v HK stáhli dopravu na silnici I/37) do usnesení vlády – resp. na seznam staveb, u kterých tak bude garantován zájem státu je zrealizovat a financovat. I kdybychom přípravu těchto staveb měli provádět v režii kraje. Přislíbeno

3) Opakovaně jsem požádal o navýšení objednávky počtu kilometrů dálkové železniční dopravy v našem kraji ze strany státu. Dostal jsem příslib na 2 páry vlaků, čímž by se z krajského rozpočtu uvolnilo 16 milionů korun, které bychom tak mohli investovat do další obslužnosti v rámci železniční dopravy. Pan ministr mi přislíbil další osobní jednání k posunutí této věci. Podali jsme si na to všechno ruku, tak snad to ještě i dnes mezi chlapy něco znamená.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama