Mgr. Martin Červíček, Brig.gen.v.v.

  • ODS
  • Náchod
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

31.01.2023 9:15:00

Mezi poskytovatele sociálních služeb kraj letos rozdělí 1,3 miliardy korun

Mezi poskytovatele sociálních služeb kraj letos rozdělí 1,3 miliardy korun

Na provozu sociálních služeb na území Královéhradeckého kraje půjde během letošního roku 1,3 miliardy korun. Je to o zhruba 150 milionů korun více než v loňském roce.

Nárůst finanční podpory má kompenzovat inflaci, zvýšení cen energií a posílit prostředky na růst platů v oblasti sociální péče. O rozdělení této podpory mezi bezmála 250 žádostí konkrétních příjemců včera rozhodli krajští zastupitelé.

„Jde o zcela zásadní podporu klíčovým poskytovatelům sociálních služeb na území kraje. Nejvýznamnější část prostředků směřuje na terénní, ambulantní a pobytové služby pro seniory a osoby se zdravotním postižením, finance směřují i do služeb pro rodiny s dětmi, osoby s duševním onemocněním, v krizové situaci nebo bez domova. Prostředky obdrží provozovatelé z řad neziskových organizací, organizací zřizovaných obcemi či přímo Královéhradeckým krajem. Tato podpora je zásadní pro udržení rozsahu a kvality sociální péče v našem kraji,“ uvedla Martina Berdychová, náměstkyně hejtmana odpovědná za sociální oblast.

Více než miliardu korun na sociální služby v Královéhradeckém kraji uvolní stát na základě úspěšného dotačního řízení. Krajští zastupitelé dnes rozhodli o rozdělení první, největší části finanční podpory přesahující 1,2 miliardy korun.

„V minulém roce jsme prostředky na provoz sociálních služeb rozdělovali postupně, letos přerozdělíme maximum této částky a malou část necháme v rezervě na dokrytí případných ztrát a na aktuální požadavky jednotlivých poskytovatelů sociálních služeb v regionu,“ sdělil hejtman Martin Červíček.

Peníze na zajištění provozu sociálních služeb neplynou jen ze státních zdrojů: zásadní měrou přispívá také krajský rozpočet (zhruba 331 milionů korun) a prostředky ze Strukturálních fondů Evropské unie. Na financování se podílí také obecní a městské samosprávy i sami klienti.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama