Mgr. Martin Červíček, Brig.gen.v.v.

  • ODS
  • Náchod
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

31.08.2022 20:36:00

Platí za energie za dva měsíce tolik, co v jiných letech za celý rok

Platí za energie za dva měsíce tolik, co v jiných letech za celý rok

Komentář na facebookovém profilu k energetické krizi.

 Minulý týden jsme společně s ostatními hejtmany apelovali na vládu prostřednictvím výzvy na to, aby přistoupila k řešení energetické situaci a z ní vyplývajících problémů v širší míře, a to jak na národní, tak evropské úrovni. Včera jsme totéž, s odkazem na neúnosný přístup ze strany ministerstva průmyslu a obchodu, přednesli premiérovi v rámci osobního jednání. Oceňuji, že se prozatím vládě podařilo zajistit dostatek energií pro Česko, což je pro další kroky k řešení neúnosných cen základním předpokladem, ALE… 

Jako hejtman jsem denně konfrontován s dopady vývoje cen energií nejenom na domácnosti, ale také na podnikatelský a výrobní sektor. Například dnes jsem navštívil společnost Sunfood (www.sunfood.cz), která má obrat 100 mil ročně a se svými 90 zaměstnanci se zabývá výrobou produktů zdravé výživy. Je to zdravá, auditem prověřená firma. Nyní ale platí za energie za dva měsíce tolik, co v jiných letech za celý rok! Je tedy evidentní, že pokud nedojde k nějakému zásadnímu kroku, je odsouzena ke krachu a jejích 90 pracovníků ke ztrátě zaměstnání. V případě, že vláda nebude jednat rychle (a tím nemyslím, že ministrem průmyslů svolaná mezinárodní porada na 9. 9. je nějaké urgentní řešení), nebude se stejná situace týkat jen několika menších či středních firem, ale bude ohrožena řada odvětví průmyslu, zemědělství atd.

Tohle není už o tom, abychom diskutovali na konferencích, ale musí přijít okamžitá lídrovská jednání – z pozice předsednictví České republiky EU na mezinárodní úrovni, a stejně tak v rámci národní agendy. Prioritou je regulace nepředvídatelného vývoje trhu, a tím i neúnosných cen energií (není možné, aby firmy nakupovaly energie za aktuální ceny na burze), zpětné zdanění neočekávaných zisků výrobců (výrobců, dodavatelů a zprostředkovatelů energií) a nákupy energií. Ano, usilujme o evropské řešení, ale musíme mít připraveno v případě neúspěchu národní opatření!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama