Mgr. Martin Kupka

  • ODS
  • ministr dopravy
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.02.2020 10:02:00

Vláda chce více kontrol, zda systém funguje, ale sledovat odmítá

Vláda chce více kontrol, zda systém funguje, ale sledovat odmítá

Reakce poslance Martina Kupky na 3. čtení novely zákona o NKÚ, která má za cíl rozšíření kontrolních pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu.

 „Vládní koalice chce víc a víc kontrol, ale odmítá sledovat, zda celý kontrolní systém ve výsledku neselhává. Stát vynakládá na kontroly ročně stovky milionů korun. Přišli jsme s návrhem, jak bránit tomu, aby opakované kontroly například na několik dnů ochromily malé obce či malé firmy. Stát musí sledovat, jak celý systém kontrol funguje. Násobné a chaotické kontroly nevedou obvykle k nápravě problémů, ale jsou jen mrháním veřejnými prostředky a zbytečnou zátěží," říká místopředseda ODS Martin Kupka.

Předložený pozměňovací návrh, který kromě poslance Martina Kupky podepsal též předseda hnutí STAN Vít Rakušan, bývalý předseda KDU-ČSL Marek Výborný a poslanec Marek Benda, měl za cíl zavedení institutu tzv. nadměrné kontrolní zátěže a podpořit koordinaci kontrol, aby nedocházelo k jejich duplicitám. Správce navržené Evidence kontrol měl být Nejvyšší kontrolní úřad. Bohužel tento pozměňovací návrh neprošel.

„Chceme stát, který dobře funguje, je schopen rychle a účinně zasáhnout proti porušování zákona, ale zároveň nikoho zbytečně nepronásleduje. Nevytváří papíry pro papíry a kontroly pro kontroly. Praxe posledních let je ale bohužel jiná. To se musí změnit,“ uzavírá Martin Kupka.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama