Mgr. Martina Berdychová

Místopředsedkyně hnutí Východočeši
  • BPP
  • Královéhradecký kraj
  • náměstkyně hejtmana
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.02.2018 7:36:00

Doktor Sixtus Bolom-Kotari má zkušenosti a vizi

Doktor Sixtus Bolom-Kotari má zkušenosti a vizi

Novým ředitelem Regionálního muzea v Náchodě se stane od 1. března Sixtus Bolom-Kotari z Třebechovic pod Orebem. Profesně působil na Akademii věd nebo v Národním památkovém ústavu.

Sixtus Bolom-Kotari získal titul doktor filozofie na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Specializuje se na církevní historii a péči o kulturní dědictví. Naposledy působil jako vedoucí výzkumného týmu projektu zaměřeného na česko-slovenské a česko-maďarské vztahy. Externě také vyučoval památkovou péče na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.

Jeho vize směřování Regionálního muzea v Náchodě je jasná. „Základem koncepce jsou tři věci: muzeum jako spolutvůrce identity kraje, muzeum jako součást sítě a muzeum jako vizitka zřizovatele. Znamená to nezavírat bohatství naší minulosti do vitríny, ale propojovat je se současným životem i s inspiracemi, které lidé hledají na jiných koncích světa,“ prozrazuje budoucí ředitel a pokračuje:

„Muzeum může být živým komunitním centrem reprezentujícím Královéhradecký kraj. K tomu je zapotřebí nejprve vytvořit novou identitu instituce, která působí na čtyřech místech – Náchod, Dobrošov, Hronov, Police nad Metují.“Velký potenciál pak skrývají podle nového ředitele muzejní budovy samotné, zvoucí k prohlídce už pro své příběhy.

„Vzhledem k mé specializaci považuji za nosné téma lidové zbožnosti, magie a léčitelství, protože přitahuje pozornost veřejnosti. Dá se na něm dobře ukázat, jak to, co zájemci dnes jezdí objevovat do pralesů v Jižní Americe, fungovalo po staletí v českém prostředí. V případě muzejní výstavy by například nešlo jen o představení dokladů úcty k posvátným místům v krajině – k vodě, stromům, skalám, ale také umělecké tvorby, historické i současné, jež se vztahem k posvátnosti souvisí,“ odpovídá Sixtus Bolom-Kotari na otázku, jakou výstavu by v muzeu uspořádal jako první.

Jméno budoucího ředitele náchodského muzea rozhodně nepatří mezi česky znějící. „Podle vyprávění vím, že moji předkové přišli ze Skandinávie, snad z pomezí Švédska a Finska. Původní příjmení časem upadlo v zapomnění a můj otec, akademický malíř a sochař, se ho rozhodl obnovit,“ poznamenává Bolom-Kotari.

Výběrová komise vybírala na post ředitele Regionálního muzea v Náchodě ze sedmi uchazečů. Její členové se shodli, že Sixtus Bolom-Kotari splňuje všechny požadavky, a to na základě osobního pohovoru i předložené koncepce rozvoje a řízení příspěvkové organizace Královéhradeckého kraje.

„Doktor Sixtus Bolom-Kotari mne při pohovoru překvapil svými bohatými zkušenostmi, profesionalitou a jasnou vizí, co muzeu chce nabídnout,“ dodává náměstkyně hejtmana Martina Berdychová zodpovědná za oblast kultury.

Do konce února prozatím vede náchodské muzeum zástupce ředitele Jan Tůma.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama