Mgr. Martina Berdychová

Místopředsedkyně hnutí Východočeši
  • BPP
  • Královéhradecký kraj
  • náměstkyně hejtmana
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.05.2022 5:34:00

Hradecká galerie získala prestižní ocenění

Hradecká galerie získala prestižní ocenění

Odborná porota Národní soutěže muzeí Gloria musaealis ocenila Galerii moderního umění v Hradci Králové. Akvizice Sbírky Karla Tutsche získala cenu v kategorii Muzejní počin roku 2021.

 Unikátní sbírka uměleckých děl Karla Tutsche čítá 800 položek a v oblasti výtvarného umění je kolekce jednou z nejvýznamnějších sbírek v novodobé historii sběratelství v České republice.

„V prestižní soutěži muzeí reprezentovaly náš kraj Muzeum východních Čech a Galerie moderního umění v Hradci Králové. Letos se přihlásily do všech kategorií a mohu říci, že v celostátním porovnání směle konkurovaly i těm největším institucím. Ocenění nákupu Sbírky Karla Tutsche potvrzuje, že naše podpora této akvizice byla správná. Těším se, až ji galerie v příštím roce znovu zpřístupní veřejnosti,“ uvedla náměstkyně pro kulturu Martina Berdychová.

Do 20. ročníku Národní soutěže muzeí Gloria musaealis, který společně vyhlásily Ministerstvo kultury, Asociace muzeí a galerií České republiky a Český výbor ICOM přihlásilo 52 muzejních institucí celkem 79 projektů. Do finále bylo nominováno 15 institucí a hradecká galerie získala v kategorii Muzejní počin třetí místo.

„V novodobé porevoluční historii se jedná o naprosto zásadní přírůstek v galerijní síti, a to díky prozíravosti zřizovatele, kterého jsme o významu sbírky nemuseli vůbec přesvědčovat,“ hodnotí nákup uměleckých děl ředitel hradecké galerie František Zachoval a dále poznamenává: „Kolekce čítá více než 800 děl a je výlučným dokumentem sběratelství od 80. let minulého století a obsahuje zásadní díla české postmoderny a silnou konceptuální linku.“ Soutěž Gloria musaealis má za cíl upozornit širokou veřejnost na špičkové výkony v oboru muzejnictví při tvorbě výstav a nových stálých expozic, prezentování sbírek v odborných publikacích či při záchraně a zpřístupňování objektů nebo lokalit našeho kulturního a přírodního dědictví.

Slavnostní vyhlášení výsledků letošního ročníku se uskutečnilo ve Smetanově síni Obecního domu v Praze za účasti ministra kultury.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama