Mgr. Martina Berdychová

Místopředsedkyně hnutí Východočeši
  • BPP
  • Královéhradecký kraj
  • náměstkyně hejtmana
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.03.2018 12:47:00

Na festivaly jsme přispěli částkou 200 tisíc korun

Na festivaly jsme přispěli částkou 200 tisíc korun

Letní hudební festival Za poklady Broumovska bude opět lákat na koncerty klasické hudby v barokních kostelích.

Deset koncertů špičkových českých i zahraničních interpretů nabídne 13. ročník letního hudebního festivalu Za poklady Broumovska. Ten bude symbolicky zahájen Benefičním koncertem Viléma Veverky a Kateřiny Englichové 1. května v broumovském klášteře. Oficiálně pak festival odstartuje v sobotu 30. června v kostele sv. Máří Magdalény v Božanově na Broumovsku koncertem Ensemble Inégal.

„Je pro mě radostí, že se koncerty mohou konat v tak unikátních prostorách, což vytváří jedinečnou atmosféru festivalu. Ten na oplátku z vybraného vstupného přispívá k péči o tento architektonický soubor. Za dobu festivalu již tato částka přesáhla jeden milion a osm set tisíc korun,“ říká k jedinečnému spojení krásné hudby a unikátních prostor zakladatel Agentury pro rozvoj Broumovska Jan Školník.

Festival Za poklady Broumovska otevírá každé léto brány unikátní skupiny broumovských kostelů, které rozezní sobotními podvečerními koncerty renomovaných umělců z České republiky i ze zahraničí. Koncerty začínají vždy v 18 hodin a vstupné je dobrovolné. Výtěžek putuje na péči o architektonicky unikátní kostely, které se zrodily v autorské dílně slavných architektů Dientzenhoferů. Festival pořádá obecně prospěšná společnost Za poklady Broumovska ve spolupráci s Agenturou pro rozvoj Broumovska a Vzdělávacím a kulturním centrem Klášter Broumov.

„Rada Královéhradeckého kraje před časem schválila tomuto projektu trvalou záštitu a myslím, že právem. Jde o vystoupení špičkových českých i zahraničních interpretů, které nechceme opomíjet. Za poslední čtyři roky jsme na festival přispívali částkou 200 tisíc korun. Momentálně řešíme individuální dotaci, o kterou zažádali organizátoři letošní rok,“ řekla náměstkyně hejtmana Martina Berdychová odpovědná za oblast kultury. Záštitu převzali také Ministerstvo kultury a kardinál Dominik Duka.

Třináctý ročník festivalu Za poklady Broumovska symbolicky bude zahájen benefičním koncertem hobojisty Viléma Veverky a harfenistky Kateřiny Englichové, který se uskuteční 1. května v sále Dřevník broumovského benediktinského kláštera. Výtěžek z koncertu bude stejně jako vloni použit na podporu festivalu.

„Za dvanáct let svého působení pozval festival na Broumovsko řadu významných umělců, reprezentantů toho nejlepšího, co klasická hudba v Čechách nabízí. V letošním 13. ročníku nabídneme na festivalu příležitost zahraničním interpretům a posluchačům možnost srovnání české špičky s tou evropskou. Na třech z deseti koncertů se na festivalu představí zahraniční interpreti. Festival nezapomene tradičně ani na podporu mladých interpretů, přivítáme laureáty soutěží Pražské jaro, Concertino Praga a Broumovská klávesa,“ řekla výkonná ředitelka a dramaturgyně festivalu Tereza Kramplová.

Doprovodným programem festivalu bude 4. ročník mezinárodních Letních hornových kurzů, které se uskuteční ve dnech 5. – 11. srpna v prostorách broumovského kláštera pod vedením lektorů Esy Tapaniho, Jana Vobořila, sólohornisty České filharmonie, a Zuzany Rzounkové, sólohornistky SO FOK. Více informací najdete na webu lhk.zapoklady.cz.

Aktuální informace naleznou zájemci od dubna 2018 na nově připravovaných webových stránkách festivalu www.zapoklady.cz nebo na facebookovém profilu festivalu @zapokladybroumovska.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama