Mgr. Martina Berdychová

Místopředsedkyně hnutí Východočeši
  • BPP
  • Královéhradecký kraj
  • náměstkyně hejtmana
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.12.2021 15:18:00

Nový domov důchodců vyrůstá v Krkonoších

Nový domov důchodců vyrůstá v Krkonoších

V Žacléři pokračuje stavba nového domova důchodců. Prvotní projekt rekonstrukce bývalé ubytovny musel být přehodnocen kvůli stavebně-technickému stavu původního objektu. Stavba má být dokončena příští rok v létě.

„Nové zařízení poskytne 42 míst domova pro seniory a 10 míst odlehčovací služby. Ta slouží pro dočasné pobyty seniorů, kteří v důsledku snížených schopností vyžadují pomoc druhé osoby. Tu jim běžně poskytují rodinní příslušníci, kteří mohou odlehčovací služby využít k tomu, aby si odpočinuli – buď na dovolené nebo třeba v důsledku změny zdravotního stavu. Tato služba zatím na Trutnovsku chybí. Dostupná je jen ve Vrchlabí, kde máme k dispozici pouhá tři místa,“ říká náměstkyně hejtmana pro oblast sociálních věcí Martina Berdychová.

Přestavba bývalé ubytovny na domov důchodců začala v září loňského roku, hotovo mělo být letos.

„Po odhalení veškerých nosných konstrukcí a provedení sond jsme se rozhodli původní objekt zcela zbourat a na jeho místě vystavět úplně novou budovu. To samozřejmě způsobilo posun termínu dokončení stavby na konec léta roku 2022,“ vysvětluje náměstek hejtmana Pavel Bulíček odpovědný za oblast investic.

S realizací akce pomůže dotace ministerstva práce a sociálních věcí ve výši 60 milionů korun. Celkové náklady dosáhnou 170 milionů korun. Na akci se bude podílet i samotné město Žacléř, a to rekonstrukcí zpevněných ploch a provedením dalších venkovních úprav. Vše má být dokončeno příští rok v létě.

Zařízení bude součástí Domova důchodců Lampertice, který je v provozu již od roku 1905.  V současnosti poskytuje služby lidem, kteří vzhledem ke svému věku, zdravotnímu stavu a situaci v rodině nemohou žít ve svém přirozeném prostředí. V novém objektu v Žacléři budou k dispozici jednolůžkové a dvojlůžkové pokoje s vlastní sprchou a toaletami. Pětipodlažní domov pro 52 seniorů bude mít bezbariérový přístup a pohyb usnadní dva osobní výtahy. V každém podlaží budou k dispozici koupelny vybavené masážními vanami s přístupem pro imobilní klienty. Komfort zajistí také přístup na internet, moderní systém komunikace mezi klientem a personálem nebo vybudování indukční zvukové smyčky ve společenské místnosti, která zlepší funkci naslouchadel. Manipulaci s méně pohyblivými klienty umožní na většině pokojů stropní nosný systém.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama