Mgr. Martina Berdychová

Místopředsedkyně hnutí Východočeši
  • BPP
  • Královéhradecký kraj
  • náměstkyně hejtmana
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.12.2023 6:03:00

Rychnovský zámek a galerie bez bariér, zpřístupnění usnadní nový výtah

Rychnovský zámek a galerie bez bariér, zpřístupnění usnadní nový výtah

Královéhradecký kraj přispěje 2,5 milionu korun na vybudování výtahu v prostorách zámku v Rychnově nad Kněžnou.

 Novodobá vestavba výtahu zásadně napomůže k zpřístupnění zámku a také výstavních prostor a expozice Muzea a galerie Orlických hor sídlícího v jeho druhém patře. Celkové náklady na výstavbu výtahu, bezbariérových toalet a další stavební úpravy činí bezmála pět milionů korun. První návštěvníci se výtahem svezou už v létě příštího roku.

„Poptávka po návštěvě rychnovského zámku osobami se sníženou pohyblivostí v posledních letech stoupá, a to i v souvislosti s tamním sídlem Muzea a galerie Orlických hor. Nynější přístup do muzea po točitém betonovém schodišti je zcela nedostupný pro tělesně hendikepované návštěvníky a velmi obtížně přístupný pro seniory, kteří tvoří nejpočetnější návštěvnickou skupinu. Vybudování výtahu je tudíž naprosto zásadní pro zpřístupnění památky a galerie pro všechny zájemce,“ řekla náměstkyně pro oblast kultury a cestovního ruchu Martina Berdychová.

Výtah do druhého patra s kapacitou až osm osob vznikne v místě stávajícího betonového točitého schodiště. Součástí projektu je také výstavba bezbariérových toalet v přízemí zámku, nového požárně bezpečnostního řešení včetně signalizace a elektroinstalace či truhlářské práce. Bezbariérový vstup využijí hlavně imobilní návštěvníci, senioři nebo maminky s malými dětmi, ale přístupný bude i pro běžné návštěvníky.

„Vybudování výtahu bude pro naše muzeum a jeho návštěvníky znamenat zásadní kvalitativní změnu. V současné době se do našich prostor ve druhém patře běžně chodí po úzkém točitém schodišti, a to se pro mnohé návštěvníky rovná velmi náročnému sportovnímu výkonu. Výtah nám však velmi pomůže i provozně. V našich hlavních výstavních prostorách a v Orlické galerii, které jsou umístěny na zámku, se každoročně koná více než desítka výstav, což znamená neustálé stěhování sbírkových předmětů. To se díky výtahu značně zjednoduší a zrychlí. Je to pro nás trochu splněný sen,“ řekl ředitel Muzea a galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou Tomáš Zelenka.

Stavební práce začnou zkraje roku 2024 a potrvají do konce června. Celkové výdaje činí bezmála pět milionů korun, přičemž kraj přispěje primárně na vybudování výtahu individuální dotací ve výši 2,5 milionu korun.

„S obtížnou přístupností svých hlavních a největších prostor se muzeum potýká dlouhodobě. Zajištění bezbariérovosti jeho galerie řeší kraj ve spolupráci nejen s muzeem, ale hlavně s majiteli zámku, jako realizátory potřebné investice. Dostupná kultura pro všechny zájemce je nedílnou součástí krajské strategie rozvoje kultury, památkové péče a cestovního ruchu,“ dodala náměstkyně Berdychová.

Hlavním investorem projektu a žadatelem o individuální dotaci je rodina Kolowratů. „Velice nás těší, že vznikla možnost ve spolupráci s Královéhradeckým krajem zajistit na zámku bezbariérový přístup a toalety pro imobilní návštěvníky. Je velice málo kulturních památek v České republice, které mají vyřešený bezbariérový přístup. O to víc nás těší, že rychnovský zámek po dokončení víceleté revitalizace ukáže své krásy prohlídkových okruhů i návštěvníkům, kteří nás doposud nemohli navštívit z důvodu omezeného přístupu,“ řekl majitel zámku Jan Kolowrat Krakowský.

Do rychnovského zámku zavítá za sezonu okolo 20 tisíc lidí a vybudování výtahu přispěje mimo jiné k větší přístupnosti prohlídkových okruhů.

Kolowratský zámek spolu s průčelím kostela Nejsvětější Trojice je jedním z největších a nejkrásnějších barokních celků v Čechách. V areálu zámku má výstavní prostory a exposici Muzeum a galerie Orlických hor. Galerie dokumentuje české výtvarné umění od přelomu 19. a 20. století do současnosti, a to se zaměřením na díla, která místem vzniku, námětem nebo osobou autora mají vztah k regionu Orlických hor a Podorlicka.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama