Mgr. Martina Berdychová

Místopředsedkyně hnutí Východočeši
  • BPP
  • Královéhradecký kraj
  • náměstkyně hejtmana
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.09.2023 6:23:00

Týden pěstounství šíří osvětu a vyvrací mýty o náhradní rodinné péči

Týden pěstounství šíří osvětu a vyvrací mýty o náhradní rodinné péči

Královéhradecký kraj pořádá ve spolupráci s městskými úřady a neziskovými organizacemi již tradiční Týden pěstounství na podporu náhradní rodinné péče.

 Koná se ve dnech 11. až 17. září ve více než deseti městech regionu a nabízí program pro pěstouny i širokou veřejnost.

„Týden pěstounství je poděkováním všem našim pěstounům za jejich úsilí a úlohu v životě dětí, ale také zajímavou příležitostí pro širokou veřejnost zjistit víc o náhradní rodinné péči. Program začal v pondělí 11. září ve Studijní a vědecké knihovně Hradec Králové a další zajímavé akce jsou připravené v Dobrušce, Jaroměři, Náchodě, Rychnově nad Kněžnou a dalších městech regionu. Všechny zájemce srdečně zvu. Pojďme společnými silami šířit myšlenky náhradního rodičovství,“ popsala akci náměstkyně hejtmana pro sociální oblast Martina Berdychová.

V evidenci Krajského úřadu Královéhradeckého kraje je aktuálně téměř 320 dětí, kterým je možné zprostředkovat náhradní rodinnou péči. Jedná se převážně o děti starší šesti let, se sourozeneckými vazbami, se zdravotním či mentálním hendikepem a také děti z minoritních etnik, které aktuálně žijí v dětských domovech.

„Větší propagace pěstounství a podpora jeho společenské prestiže je pro vedení kraje výzvou. Na základě osobních setkání s pěstounskými rodinami uvažujeme o změně podpory pěstounů ve službách i nabídkách ze strany kraje. Nyní je v kraji více jak 550 pěstounských rodin, které se starají o děti s těžkým osudem, často traumatizované a se specifickými potřebami, a já si plně uvědomuji, že jich potřebujeme mnohem více. Zvýšení povědomí o potřebnosti a důležitosti pěstounské péče mezi širokou veřejností významně napomáhá právě i Týden pěstounství,“ řekl hejtman Martin Červíček.

Týden pěstounství v Královéhradeckém kraji se letos koná od 11. do 17. září a nabízí program nejen pro pěstouny a děti, ale i širokou veřejnost. Jeho vyvrcholením je pak Den pro pěstouny, který se uskuteční v sobotu 16. září v Safari parku ve Dvoře Králové nad Labem.

„Do registru vhodných pěstounů je v současné době v kraji zařazeno 79 rodin z nichž ale pouze 15 je plně připraveno na přijmutí dítěte. Být pěstounem není rozhodně jednoduchá cesta, je to celodenní práce s velkým množstvím sebezkušenostních okamžiků, ale ze slov dlouhodobých pěstounů víme, že má velký smysl a mnohdy přináší do rodiny nepopsatelné štěstí,“ doplnila náměstkyně Berdychová.

Kompletní program Týdne pěstounství je k nalezení na webu ZDE.

Královéhradecký kraj podporuje osvětu pěstounství také spoluprací s Českou televizí a Ministerstvem práce a sociálních věcí ČR na unikátním projektu o pěstounské péči Plné hnízdo. V pořadí 10. díl z Královéhradeckého kraje a další díly z ostatních krajů jsou online dostupné ZDE.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama