Mgr. Michal Musil

právník
  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.03.2010 13:05:00

Vzdělání pro každého, bez školného

Vzdělání pro každého, bez školného

Vzdělání je nezbytným předpokladem rozvoje společnosti, a tedy každý by měl mít možnost vystudovat vysokou školu. Proto odmítám zavedení školného na veřejných vysokých školách

Vzdělání je nezbytným předpokladem rozvoje společnosti, a tedy každý by měl mít možnost vystudovat vysokou školu. Proto odmítám zavedení školného na veřejných vysokých školách jako diskriminaci těch, kteří jsou sice nadaní, ale nejsou dostatečně movití. Školné může vést k znemožnění přístupu některých skupin občanů k vysokoškolskému vzdělání a výsledkem by paradoxně mohl být reálný pokles vzdělanosti, ačkoliv dnešní společnost považuje podporu vzdělání za svou prioritu. Sociální síto odradí mnohé mladé lidi, jejichž rodiče si nebudou moci dovolit platit školné svého potomka. Vždyť už nyní není studium levná záležitost. Kolejné, doprava, strava, učební pomůcky a mnoho dalších položek dá dohromady nemalou sumu. Případně jsou tu nemalé investice do zahraničních stáží nebo jazykové kurzy. Navíc model školného, kde si student má na studium vzít půjčku, kterou několik let splácí v době, kdy dosáhne průměrného platu, by představoval zadlužení mladého člověka ve chvíli, kdy vstupuje do života, začíná pracovat, případně zakládá rodinu.

Skutečně je třeba další výrazné finanční zatížení školným? Vždyť objem takto získaných prostředků by byl z hlediska financování vysokých škol poměrně zanedbatelný. Základem financování vysokého školství proto musí zůstat prostředky ze státního rozpočtu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama