Mgr. Milena Johnová

  • PRAHA SOBĚ
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,73. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.05.2021 9:15:00

PCR testy ze slin a za přijatelnou cenu

PCR testy ze slin a za přijatelnou cenu

Odběrové místo na Mariánském náměstí navyšuje kapacitu prováděných PCR testů na dvojnásobek.

Praha reaguje na enormní zájem o neinvazivní a cenově dostupné PCR testy úpravou provozu odběrového místa na Mariánském náměstí.

Objem provedených PCR testů se zde zdvojnásobí, naopak na antigenní testy, které zde skončí, si zájemci mohou nadále zajít mimo jiné na nedalekou Městskou polikliniku Praha ve Spálené ulici. Na Mariánské náměstí se během května postupně vrátí kulturní aktivity.

„Chtěla jsem dát Pražanům možnost vyzkoušet neinvazivní PCR testy ze slin a za přijatelnou cenu. Zájem o tento typ testu trvale a vysoce překračuje kapacitu odběrového místa, a proto jsme se rozhodli rozšířit kapacity PCR testů na úkor antigenních testů. Je vidět, že touto nabídkou jsme se trefili do potřeb obyvatel Prahy, což mě moc těší,“ komentuje změny Milena Johnová, radní pro oblast sociální politiky a zdravotnictví.

Testování na Mariánském náměstí před budovou Nové radnice v Praze 1 bude pokračovat ve stávající provozní době. Antigenní testování zde ale skončí, zatímco kapacita pro PCR bude navýšena o 100 %. Vypsané termíny jsou zde totiž téměř okamžitě rezervovány. O PCR testování na Mariánském náměstí mají zájem zejména samoplátci, a to kvůli přijatelné ceně. Lákavá je také neinvazivní metoda odběru ze slin, protože odpadá nepříjemné šťourání v nose.

K odběru je možné se dostavit pouze na základě vyplněné on-line rezervace na webu Městské polikliniky Praha. Cena PCR testu pro samoplátce je 670 Kč, v případě požadavku o mezinárodní certifikát je cena 820 Kč.

„Odběrové místo se zmenšilo tak, aby se na náměstí mohl v bezpečné vzdálenosti paralelně konat letní kulturní program v režii Městské knihovny. Samotné odběry budou probíhat za paravány, takže každý bude mít dostatek soukromí,“ doplňuje k plánovanému provozu radní Milena Johnová.

„S Městskou knihovnou v Praze jsme pro letošní sezonu připravili na Mariánském náměstí pestrý kulturní program, který budeme realizovat s ohledem na aktuální platná protiepidemická opatření. Pražané a všichni návštěvníci se mohou těšit na výstavy, divadelní představení, četní pro děti, hudební koncerty nebo třeba filmové projekce a já jsem ráda, že prostor před pražským magistrátem může sloužit kultuře a současně i testování, které pomáhá udržet epidemii na nízkých číslech,“ komentuje připravený program Hana Třeštíková, radní pro kulturu a cestovní ruch.

První akcí je výstava s názvem Polsko: architektura & kultura, kterou pořádá Polský institut v Praze. Představuje na ní 13 nových kulturních staveb, které proměnily podobu polských měst. Výstava je ke zhlédnutí až do pondělí 14. 6. 2021.

Dění na Mariánském náměstí je možné sledovat na Facebooku ve skupině Moje Mariánské. Koordinátorem místních aktivit je na základě rozhodnutí Rady hl. m. Prahy od začátku roku 2020 Městská knihovna v Praze.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama