Mgr. Milena Johnová

  • PRAHA SOBĚ
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,73. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.12.2020 13:49:00

Praha podpoří milionem korun Potravinovou banku pro Prahu a Středočeský kraj

Praha podpoří milionem korun Potravinovou banku pro Prahu a Středočeský kraj

Během pandemie vzrostl počet potřebných, kteří začali využívat služeb Potravinové banky pro Prahu a Středočeský kraj. S tím vzrostly i náklady na její provoz.

Rada hlavního města Prahy proto schválila částku ve výši jeden milion korun na pokrytí zvýšených nákladů na provoz potravinové banky v důsledku koronakrize. Navrženou částku musí schválit Zastupitelstvo hl. m. Prahy, které zasedá tento čtvrtek. Během něj organizuje hlavní město Primátorskou sbírku potravin, taktéž na podporu Potravinové banky.

„Koronavirová krize připravila o stálý zdroj obživy mnohé rodiny i jednotlivce, kteří tím pádem nemají dost peněz ani na jídlo. Stoupající zájem o potravinovou pomoc tento smutný fakt bohužel potvrzuje. Je naší povinností pomoci ohroženým lidem, což si bez fungující potravinové banky neumím představit, a proto jsem ráda, že Rada hlavního města Prhy schválila dotaci ve výši jeden milion korun,“ říká Milena Johnová, radní pro oblast zdravotnictví a sociální politiky.

Potravinová banka pro Prahu a Středočeský kraj z potravinových řetězců denně vyzvedává pečivo, ovoce, zeleninu, mléko, mléčné výrobky a tuky a další potraviny určené k rychlé konzumaci, nebo s nevyhovujícími obaly a podobně. Zachráněné jídlo putuje do spolupracujících organizací, které pomáhají opuštěným seniorům, rodičům samoživitelům, rodinám v krizi, nebo přímo lidem bez domova či lidem s psychickým a tělesným postižením.

„Lidí v potravinové nouzi v souvislosti s koronavirovou krizí přibývá. Jsou to často lidé pracovití, ale bohužel z odvětví, na které má pandemie největší dopad a jsou nyní nefunkční. Do potravinové pomoci se zapojují firmy, jednotlivci ale i celé vesnice a mám velkou radost, že solidarita mezi lidmi je stále obrovská. I když poslední týdny nejsou pro nikoho z nás jednoduché, lidé mají přesto neustále otevřené oči a dívají se, kde by mohli pomoci,“ říká Věra Doušová, ředitelka Potravinové banky pro Prahu a Středočeský kraj.

V důsledku vládních protiepidemických opatření roste poptávka po potravinách, kterou je těžké a mnohdy nemožné uspokojit. V tomto roce stoupl počet potřebných lidí o několik tisíc, jen v jarních měsících obsloužila pražská potravinová banka denně 300–500 lidí, oproti obvyklým 30 lidem. Celkem jen za jarní vlnu pandemie vydala o 243 000 kg jídla víc, než je běžné. V předchozích letech poskytovala Potravinová banka potravinovou pomoc cca 25 000 klientům za rok, letos to bude podle odhadů více jak 55 tisíc klientů.

Stejně tak se zvýšil počet odebírajících organizací. Zatímco do jara 2020 spolupracovala Potravinová banka asi se sto čtyřiceti odběratelskými organizacemi, od jara se připojila řada dalších a k dnešnímu dni je tak počet zásobovaných odběratelských organizací více než 160. Zapojily se zejména pražské městské části, další neziskové organizace, farní charity a různé spolky. Také hlavní město se na pražskou potravinovou banku obrátilo o pomoc při zajištění dodávky potravin do ubytovacích zařízení pro lidi bez domova v provizorních kempech na Císařské louce či v Troji, v hostelech a azylových domech.

Toto vše klade zvýšené nároky na mzdové a provozní náklady a proto se Rada hlavního města rozhodla přispět Potravinové bance neinvestiční účelovou dotací ve výši jeden milion korun. Dotaci musí ve čtvrtek schválit ještě Zastupitelstvo hlavního města Prahy.

V souvislosti s finanční podporou Potravinové banky pro Prahu a Středočeský kraj se bude konat zítra, tedy 17. prosince, na Mariánském náměstí před budovou Nové radnice Primátorská adventní sbírka potravin. Vítané jsou veškeré trvanlivé potraviny jako rýže, těstoviny, cukr, olej, konzervy, ale také dětské pleny nebo hygienické potřeby a drogistické zboží.

„Advent je tradičně časem rozjímání a dobročinnosti. Těší mě, že Praha může projevit solidaritu s ohroženými lidmi tím, že posílíme organizace celoročně pomáhající chudým lidem, což může udělat každý z nás materiální nebo finanční pomocí,“ doplňuje radní Milena Johnová.

Potravinovou banku lze podpořit také zasláním finančního příspěvku na účet: 2800054049/2010, nebo je možné se zapojit jako dobrovolník.

Od roku 2009 Potravinová banka Praha a Středočeský kraj zajišťuje od výrobců a potravinových řetězců potraviny, které nejsou vhodné k běžnému prodeji. Důvodem je nejčastěji špatný obal, blížící se doba expirace nebo nedostatečně naplněné obaly. Tyto potraviny zdarma shromažďuje, skladuje a rozděluje je humanitárním nebo charitativním organizacím, pečujícím o osoby bez domova, azylovým domům, Klokánkům, dětským domovům a různým komunitám. Od roku 2018 poskytuje potravinové balíčky i jednotlivcům a rodinám v nouzi.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama